Skip to main content

Tilhengeren som laster og losser seg selv

13. sep, 2018
Inkubatorbedrift,
Startups,
Suksesshistorier

Fra venstre: Erik Gran Kvaase, Geir Gran og Kjetil Johannessen presenterer en verdensnyhet: Tilhengeren som laster og losser seg selv.

Tre sørlendinger står bak en tilhenger som ikke bare frakter, men som også laster og losser.

Vi har skapt en kombinasjon av tilhenger og gaffeltruck. Med Multiloader trenger du ikke gaffeltruck på laste- og lossestedet, du har gaffeltrucken med deg, som en integrert del av tilhengeren, forklarer Erik Gran Kvaase.

48-åringen har sammen med broren Geir Gran og kompisen Kjetil Johannessen, utviklet en helt ny tilhenger for proffmarkedet.

– Med Multiloader trenger du færre personer og mindre utstyr til ulike fraktoppdrag. Vi har allerede sett eksempler på at frakt som tidligere krevde to personer i fire timer, nå kan gjøres av én person på én time. Verdien ligger i at håndverkere kan spare tid og også helse, ved at det blir færre manuelle løft, sier Kvaase.

Multiloader er utstyrt med en hydraulisk gaffel, og har en ramme som lar seg åpne bak, slik at gaffelen kan rygges inn under lasten. Gaffelen løfter last opp til 1850 kilo. Lasten sikres mekanisk foran og bak mens den kjøres fra A til B.

 

STØRSTE NYHET PÅ 50 ÅR

– Dette er det største som har skjedd i tilhengerbransjen på 50 år, sier Sverre Langseth, daglig leder i Tredal, Norges eldste tilhengerprodusent, som allerede har sikret seg avtale om å produsere og selge Multiloader.

 Jeg har alltid en sunn skepsis til nye ideer, men her ble jeg fort overbevist. Dette er et produkt jeg har stor tro på, sier Tredal.

Multiloader presenteres som en verdensnyhet denne måneden. Patentstyret har ikke funnet tilsvarende produkter noen andre steder.

– Vi starter i hjemmemarkedet og tar det derfra. Om den norske håndverkeren har bruk for Multiloader, så har alle håndverkere i Europa bruk for Multiloader. Da kan det bli moro, sier Kvaase.

 

HVORDAN GJØRE TING ENKLERE?

Med sin mekaniske yrkesbakgrunn og tendens til å lete etter enklere måter å gjøre ting på, har Kvaase søkt og funnet løsninger på en rekke tekniske utfordringer i utviklingen av Multiloader. Underveis har han fått god hjelp av medgründere og medspillere, blant annet ved å gi fra seg noen eierandeler i selskapet. En investor har bidratt med nødvendig kapital, og Tredal får fronte produktet som ett av sine.

– Jeg har vært gründer før, og erfart at det ikke nytter å tviholde på en baby som du ikke klarer å mate. Denne gangen var jeg veldig forberedt på å gi bort og dele. Det har vi kommet styrket ut av, sier Kvaase.

Bare to år etter at han lanserte tilhengerideen for Innoventus Sør, er han altså klar for lansering. Kvaase har flere å takke for god hjelp.

– Som gründer er det mange feller du kan gå i, men Innoventus Sør har loset oss trygt forbi. De er proffe og vet hva gründere trenger av kompetanse og støtte. Innovasjon Norge har også spilt en vesentlig rolle i avgjørende faser. Og så har kontakten med Tredal vært helt nødvendig for å komme raskt ut i markedet. Uten disse tre samarbeidspartnerne hadde vi aldri fått dette til, sier Kvaase.

 

Kamilla Sharma, administrerende direktør i Innoventus Sør gratulerer med lanseringen.

Det har vært en stor glede å følge dette prosjektet og jobbe med så dyktige gründere. Hele teamet har vist et sterkt engasjement som har gitt resultater. Vi ser frem til fortsettelsen, sier Sharma.