Skip to main content

Kompetansemegling

Forskningsmobilisering Agder har som formål å stimulere små og mellomstore bedrifter til å benytte seg av forskning i sine innovasjons- og utviklingsprosesser.

Forskningsmobilisering Agder er et lavterskeltilbud til bedrifter i Agder med mindre enn 250 ansatte. Det er en forutsetning at man ikke har utstakt erfaring med forskning fra tidligere. Det er ikke anledning for offentlige virksomheter å søke.

Bedriften må ha en ambisjon om at arbeidet skal føre til videre arbeid med forskning eller samarbeid med forskningsinstitusjoner. Forprosjektet bør være en forberedelse til å delta i andre finansieringsordninger for forskning, slike som regionale forskningsfond, Forskningsrådets innovasjonsprogrammer, SkatteFUNN eller EUs Horisont Europa.

En av bedriftene som har mottatt kompetansemegling fra Innoventus Sør er Falk Energy. De mottok rådgivning da de fikk kr. 200.000 i tilskudd fra Forskningsmobilisering Agder i 2021 og igjen i 2022 da de mottok kr. 375.000 fra Regionalt Forskningsfond. 

Uten tilskudd til forskning for å drive innovasjonen fremover, hadde ikke Falk Energy vårt der de er i dag.  

“Tilskuddene har vært det som har gjort det mulig å ta en idé videre til konsept og prototypfasen.” 

gründer, Oddbjørn Falkgjerdet. 

Spørsmål og svar

Hvilke bedrifter kan søke forskningstøtte?

Det er typisk tre hovedgrunner til at bedrifter søker støtte til forskning: 

  1. Behov for å forske for å utvikle interne prosesser  
  2. Behov for å forske for å utvikle produkter og tjenester til markedet 
  3. Behov for å bevise markedspåstander. 
Hvor mye støtte kan jeg få gjennom Forskningsmobilisering Agder?

For forprosjekt og forsker til låns kan bedriften som søker motta inntil 200.000 kroner i tilskudd (max 70% av totalbudsjettet). Minimum 80% av tilskuddet skal tilfalle godkjent forskningsorganisasjon. 

Nettverksmøter støttes med inntil 100.000 kr, og er formøter med forskere der ulike aktører med liknende utfordringer møtes med forskere for å diskutere aktuell problemstilling.   

Hvem kan jeg ta kontakt med?

Kontaktperson

Ranveig Stalsberg

ranveig@innoventussor.no

Er det søknadsfrist?

Nei, det er løpende søknadsfrist.

Hvem er kompetansemegler hos Innoventus Sør?

Ranveig Stalsberg

Runar Brøvig

Christopher Rosenkilde

Hvem er ansvarlig for ordningen?

Bjarne Sverkeli har ansvar for Forskningsmobilisering Agder i Fylkeskommunen og oppfordrer bedrifter å ta kontakt med kompetansemegler i sin region for å finne ut om forskningsmidler er noe for dem.  

Agder Fylkeskommune om forskningsmobilisering

«Det kan i utgangspunktet virke som om 200.000 kroner i støtte er litt lite, og ja, det er begrenset hvor mange timer forskningsinnsats man kan kjøpe for dette beløpet, men et godt disponert forprosjekt kan ha overraskende stor utløsende effekt. Bedriften får anledning til å bli kjent med ressurspersoner med uvurderlig spisskompetanse og det i seg selv har stor verdi. I tillegg får man kanskje verifisert at innovasjonsideen holder vann, og med en forsker på laget er muligheten for å hente inn større midler til videre forskning og utvikling betydelig bedre enn om bedriften skal forsøke å søke midler fra Forskningsrådet eller EUs rammeprogram for forskning på egen hånd. Et godkjent og vel gjennomført FOU-prosjekt er også et verdifullt kvalitetsstempel som gjerne vil telle positivt for bedrifter som søker eksterne, potensielle finansielle samarbeidspartnere.» 

Bjarne Sverkeli, Agder Fylkeskommune