Skip to main content

Teller ned til lansering av fiskeapp

28. mai, 2020
Inkubatorbedrift

1. juni lanseres appen som viser deg de virkelig gode fiskeplassene.

– Det kribler litt ekstra i magen, for på lanseringsdagen må absolutt alt stemme. Vi får bare en sjanse, og derfor har alle jobbet døgnet rundt med kvalitetssikring de siste ukene, sier Trond Are Gjone, gründeren bak selskapet og appen FiskHer.

Larvik-mannen har lenge jobbet med næringsutvikling og turisme i Lillesand, og for halvannet år siden ønsket han seg en oversikt over gode fiskesteder for sjøørret i kommunen. Slik kom han i kontakt med Asgeir Alvestad, Norges mest meritterte sportsfisker, med høyest score på artsfiskelista. Hele 149 ulike arter har Alvestad halt i land, og 70 av dem har han fått i hjembyen Lillesand.

30.000 FISKEPLASSER
– Gi Asgeir et kart som viser bunnformasjoner, biotoper og dybdeinformasjon, så tegner han med presisjon inn hvor det er smart og mindre smart å kaste snøret uti. Jeg ble virkelig imponert i møtet med han. «Dette er kunnskap som bør deles, slik at flest mulig kan få oppleve gleden av å fiske, og faktisk også få fisk», tenkte jeg der og da. Dermed begynte ballen å rulle, forteller Gjone.

Han opprettet et firma og laget en forretningsplan hvor ideen hans om en fiskeapp ble konkretisert såpass godt at han raskt lyktes med å få en investor på kroken. Deretter fikk han et lån av Innovasjon Norge på 1,5 millioner kroner, og da gjenstod det bare å kaste ut agn til noen av landets beste fiskehoder.

Asgeir Alvestad og Tommy Egra fra Arendal, også han en erfaren sportsfisker, har i løpet av det siste året jobbet iherdig med å registrere og definere over 30.000 gode fiskeplasser for 16 av de mest populære fiskeartene langs Norges kystlinje.

– Disse fiskeområdene er igjen kvalitetssikret av lokalkjente fiskere, forsikrer Gjone.

Selv har han stått for oppbygging av appen, og helt i startfasen reiste han til Minsk i Hviterussland for å få hjelp av lokale utviklere her. Det ble en skikkelig bomtur.

– I etterkant har jeg erfart at norske utviklere koster omtrent det samme på sikt, og at de dessuten er mye enklere å samarbeide med. Utviklermiljøet her i Norge er rett og slett utrolig bra, sier Gjone.

Trond Are Gjone. Gründeren bak selskapet og appen FiskHer.

FISKEGJENGKJENNING
Underveis i prosessen mot det han omtaler som «verdens beste fiskeapp», har han hele tiden sparret med rådgivere i Innoventus Sør.

– Her har vi fått masse hjelp og god veiledning i forbindelse med markedsavklaring og kommersialisering, forteller Gjone.

Siden nyttår har han arbeidet fulltid i FiskHer. Egra er deltidsansatt, mens Alvestad jobber på timesbasis. I fjor sommer ble også matematikeren og it-mannen Trond Svandal fra Vennesla med på laget. Ved hjelp av kunstig intelligens har han utviklet en avansert fiskegjenkjennings-funksjon. Den forteller deg hvilken type fisk du har fått, kun ved å ta bilde av den med mobilen.

– Det finnes folk som har forsøkt seg på fiskegjenkjenning før, men det er aldri noen som har fått det til så bra som oss, lover Gjone.

FiskHer-appen inneholder også lokasjon og veibeskrivelse til nærmeste fiskeutstyrsforhandler og båtrampe, samt oversikt over nærmeste tilrettelagte fiskeplass for funksjonshemmede. I appen kan du i tillegg registrere fangsten din og konkurrere med venner, finne frem til gode oppskrifter og få tips om valg av utstyr og hva du bør bruke som agn, for å nevne noe.

– Dette er et verktøy for absolutt alle. Hovedhensikten er altså å fortelle hva du kan fiske hvor og hvordan, forteller Gjone.

TIDENES FISKESOMMER
Selv om de utenlandske turistene uteblir denne sommeren, forventer han at nordmenn vil komme til å bruke naturen mer enn vanlig, og at mange derfor vil tørke støv av den gamle fiskestanga si.

– Vi håper så klart at FiskHer kan bidra til økt fiskeinteresse og tidenes beste fiskesommer. Det hadde vært kjempemoro, sier Gjone.

Appen blir gratis å bruke, men enkelte tjenester, som fiskegjenkjenning og ekspertenes skjulte perler, vil være del av en betalingsløsning.

– Hva neste steg blir for vår del, er vi foreløpig ikke helt sikre på. Vi har veldig lyst til å ta for oss fiske i innlands-Norge, på samme tid som vi snuser litt på Skandinavia. Danmark har en ganske enkel kystlinje, så denne kan vi kartlegge i løpet av tre dager, mens Sverige og Finland vil ta opp imot et halvt år. Vi har også et spennende samarbeid på gang med forskningsinstitusjonen NORCE om kunstig intelligens, hvor tanken er å prøve å lære appen å finne gode fiskeplasser på egen hånd, forteller Gjone.

Men først altså, lansering av FiskHer i Norge om bare noen ganske få dager. Gjone har begynt å telle ned.

– Jeg har bunnsolid tro på dette konseptet, men går likevel rundt som en skjelvende lutefisk og sjekker appen jevnlig for bugs. Vi er så klart veldig spente på hvilken mottagelse den vil få, men vi håper og tror på suksess, sier han.