Skip to main content

Rebartek henter penger for å øke tempoet

4. nov, 2019
Inkubatorbedrift

Inkubatorbedriften Rebartek henter noen titalls millioner til raskere utvikling og kommersialisering av sin robot for jernbinding.

– Vi øker tempoet. Både vi og vår amerikanske investor ser at vi kan komme raskere til målet dersom vi henter penger til å ansette flere og styrke utviklingsløpet, sier Max Trommer, gründer og daglig leder i Rebartek.

Han står i fabrikklokalet i Søgne der temaet hans arbeider med å perfeksjonere roboten som skal automatisere deler av arbeidsprosessene for jernbinding.

Jernbinding er å bøye jernstenger og plassere dem i nøye definerte strukturer for å forsterke betongkonstruksjoner. Jernstengene gir betongen økt styrke og gjør den i stand til å tåle strekk.

– Det finnes allerede maskiner som kapper jernstengene i riktige lengder, men å bygge en vegg med 100 armeringsjern krever likevel mye manuelt arbeid. Vår idé er å robotisere også denne operasjonen. Vi regner med å halvere lønnskostnaden knyttet til jernbinding, også i store, komplekse strukturer, sier Trommer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Forretningsutvikler Kristine Ribe-Christensen i Innoventus Sør og gründer av Rebartek, Max Trommer.

Ideen til roboten fikk han på den halvferdige Varoddbroen i Kristiansand, der han jobbet fram til han valgte å satse for fullt på Rebartek.

Det amerikanske investeringsfondet SOSV har finansiert og tilrettelagt for utvikling av teknologien i et laboratorium i Kina, hvor Rebartek har tilbrakt lange perioder det siste året. Det samme investeringsfondet har allerede tegnet seg stort i den kommende emisjonen, og øker sin eierandel i selskapet. Nå skal Trommer hente de resterende pengene.

– Vi er i dialog med investormiljøer både nasjonalt og internasjonalt. Vi ser nytten av å ha et større europeisk nettverk, så vi leter etter de rette partnerne i EU, men samtidig drar jeg tre uker til San Francisco for å presentere selskapet og ideen for flere amerikanske investorer, sier Trommer.

Han opplever at interessen er stor og mener markedet åpenbart er klar for en større automatisering av jernbindingsprosessen, som krever mange hender og mye tid.

– Større entreprenører gir oss stor oppmerksomhet. Vi er nå i gang med et innovasjonsprosjekt med Innovasjon Norge og Kruse Smith, der vi bidrar i et veiprosjekt. Det vil bekrefte at teknologien vår fungerer. Nå trenger vi mer kapital for å skalere. Vi ser for oss å ansette 10-20 personer til for å få opp farten, sier Trommer.

Rebartek gjennomfører det som karakteriseres som en stor emisjon for et norsk selskap i tidligfase.

– Men for amerikanske selskaper er dette en ganske gjennomsnittlig emisjon. SOSV mener det er et nødvendig og riktig steg for Rebartek, og jeg er helt enig. Vi ser fram til å kunne øke tempoet og komme raskere i mål, sier Trommer.

Han er optimistisk med tanke på å fulltegne emisjonen.

– At SOSV allerede har tegnet seg tungt, er et sterkt signal. De kjenner oss inngående og viser stor tro på hva vi holder på med. Jeg føler meg trygg på at vi finner de pengene vi trenger, sier Trommer.

– Som inkubatorbedrift er Rebartek kommet langt på kort tid. Vi er imponert over hva Max og teamet hans får til, og hvilke samarbeidspartnere de har funnet. Det blir spennende å følge selskapet videre, sier forretningsutvikler Kristine Ribe-Christensen i Innoventus Sør.