Skip to main content

Kundekontrakt etter 3 måneder i inkubatoren

9. des, 2016
Innoventus Sør,
Startups

gutta2

Etter 3 måneder i inkubatoren gjennomførte GK Jakobsen AS sin første kundeleveranse og sendte sin første faktura til entreprenøren Scanmatic Elektro AS. Gjennom markedsavklaringen med Innoventus Sør ble forretningsmodellen vesentlig endret, og resulterte altså i den første kundeleveransen etter bare 3 måneder. «Dette er Lean Startup i praksis», sier inkubatorleder Petter Amundsen.    

«For startups er det viktig å tenke «bottom up» og ikke «top down». Vårt bidrag i markedsavklaringen er å utfordre oppstartbedriftene til å ta utgangspunkt i konkrete problemer eller forbedringer som kan gi verdi for kunden umiddelbart. Dette gir tidlige kundeinntekter og viktig kunnskap om hvilke problemer som kundene selv opplever at de har behov for å løse. I Lean Startup metodikk er det kundene som er din viktigste utviklingspartner» fortsetter Petter.              

Den første leveransen bestod av 14 Foamrox skaprammer for montering i Tromsøsundtunellen. Skaprammene skal brukes for å felle inn de røde nødskapene i tunellveggene. Disse er i dag montert utenpå tunellveggene med fare for å bli ødelagt ved kollisjoner. Nye EU-krav gjør at ca. 200 norske tuneller skal oppgraderes på denne måten, med totalt over 2.000 skap. Et betydelig oppstartmarked for GK Jakobsen AS.

Foamrox – en ny materialkombinasjon

GK Jakobsen AS er en oppstartbedrift som utvikler og leverer tilleggsprodukter for tunneler basert på nye materialer. Foamrox er en patentsøkt materialkombinasjon som kan erstatte en del av dagens betongprodukter i tunneler. Foamrox har styrken og brannsikkerhetsegenskapene til betong, men er betydelig lettere (kun 5-10% av betong). Produktet er også enklere å rengjøre og har lenger levetid. Til sammen gir dette store kostnadsbesparelser både ved investering og vedlikehold av tunneler.

Foamroxrammene som bl.a. benyttes for innfelling av nødskap i tunnelvegger veier kun 45 kg. «Disse erstatter dagens betong-løsninger som veier 600 kg, og som derfor er svært krevende å montere. Det kan kreve opptil fire ansatte, samt behov for lastebil med kran, gaffeltruck og to personer for justering og feste. Gjennomsnitt tid for montering av en ramme var 3,5 timer. Med vår løsning kreves kun to personer og det tar i gjennomsnitt under 15 minutter å montere dem. Med mange skap og en vektbesparelse på over 90% blir dette en betydelig besparelse for kundene», forteller Glenn Jakobsen.

Samarbeid med TPD AS   

Faren til gründerne, Rolf Jakobsen, har arbeidet med å utvikle og teste det nye materialet i over 10 år gjennom selskapet TPD AS, bl. a. med betydelig støtte fra Innovasjon Norge. Gjennom sin tilknytning til Lindesnesregionen Næringshage i Mandal, er TPD AS nå også tatt opp som inkubatorbedrift hos Innoventus Sør. Ambisjonene er store. Foamrox produktene har også isolerende egenskaper, og det har vært gjort forsøk med å benytte Foamrox som materiale i selve tunnelveggene. Lykkes dette, snakker vi om dramatiske kostnadsreduksjoner ved tunnelbygging og -renovering. Sammen med Innoventus Sør jobbes det nå videre både med forretningsutvikling, produktutvikling og industrialisering for disse selskapene.