– Felles mål, verdier, samarbeid og samhandling er fundamentalt for å møte morgendagens utfordringer, sier Ranveig Stalsberg.
Sveriges gründermiljø og entreprenørielle økosystem viste seg fra sin beste side da 35 deltakere i regi av FIN (Forening for innovasjonsselskaper i Norge) besøkte regionen i forrige uke. Med på turen var innovasjonsselskaper/inkubatorer, klynger, SIVA, Nærings- og fiskeridepartementet og en stortingsrepresentant fra Venstre for å lære og å knytte kontakter. Fra Innoventus Sør var senior forretningsutvikler Ranveig Stalsberg med for å hente inspirasjon i godt reisefølge.
Gøteborgområdet er en av Sveriges fremste innovasjonsregioner og har markert seg med suksess innen nyetablering, vekst og innovasjon. Regionen satser stort på samarbeid og samhandling mellom blant annet inkubatorer, klynger, akademia, næringslivet og kommunene i regionen. Business Region Gøteborg har et mål om 120 000 nye arbeidsplasser innen 2035.
– Norge trenger 250 000 nye arbeidsplasser som skal komme fra privat sektor innen 2030 i følge NHO. Innoventus Sør jobber kontinuerlig med å bygge relasjoner og skape tetter bånd med aktørene i og utenfor økosystemet for å tilrettelegge for økt verdiskaping. Fremover må vi likevel løfte oss ytterligere, både for å nå klimamål og mål om å skape flere arbeidsplasser. Vi tror det er mulig å få til mye ved å jobbe mer målrettet og å samarbeide enda tettere. Det er mye spennende som skjer på flere fronter i vår region og enda mer er i vente, sier Ranveig Stalsberg.
Den norske delagasjonen møtte mange spennende aktører i Gøteborg
West Swedish Incubators bestående av åtte inkubatorer som jobber med alle typer innovasjoner, men som er spesialisert innen hver sin bransje.
GoCo Health Innovation City, et initiativ fra Astra Zeneca, som dekker et område på 200K kvm som rommer forskere, entreprenører og talenter fra hele verden, og skaper en helseklynge i verdensklasse.
I tillegg til dette har store aktører i bilbransjen samlet seg til MobilityXlab. MobilityXlab består av CEVT, Ericsson, Polestar, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group og Zenseac hvor visjonen er å koble startups sammen med en eller flere av disse aktørene. Også i større samarbeidsprosjekter.
Sverige leder vei for omstilling og inviterer til samarbeid
Sverige ligger foran Norge på omstillingsfronten. Felles for aktørene som er samlet i Gøteborg regionen er at de satser på samarbeid på tvers av bransjer og fagfelt med samme verdier og mål i økosystemet. Næringsliv, akademia, kommuner, inkubatorer og klynger jobber sammen for å realisere nyskapende og innovative ideer, og å gjøre dem til vekstbedrifter. Måten regionen jobber med innovasjon og vekstbedrifter gjør at den er en av verdens ledende region på vekst og eksport!
– Dette er helt fundamentalt. Å ha en felles målsetting i bunn som handler om å utvikle regionen og landet, hvor alle drar i samme retning og bygger på de samme prinsippene er avgjørende for å møte fremtiden. Selv om vi samarbeider på tvers av økosystemet og gjør mye likt, har Gøteborgregionen hatt fokus på å utvikle økosystemet i lenger tid. Dette har ført Sverige til å ha et av de beste økosystemene for skalering. Dette er må vi ta med oss og lære av våre naboer, sier Ranveig Stalsberg.
Det norske økosystemet er invitert til samarbeid og oppfordres til å dele de samme målene – Sverige ønsker et nordisk samarbeid! FIN uttaler at vi sitter med mange av de samme utfordringene. Vi må tilrettelegge for skalerbare bedrifter og tette kompetansegapet.
– Studieturen har vært til stor inspirasjon. Jeg vil ta med meg alle funnene tilbake til kontoret, dele de med resten av teamet og sammen kan vi gjøre Innoventus Sør enda bedre. Gøteborgregionen kan vise til ekstremt gode resultater, dette er noe vi må strekke oss etter. Vi vil være en del av dette laget, dele kunnskap, lære av andre og skape resultater gjennom samarbeid, sier Ranveig Stalsberg.