Skip to main content

Innovasjonsånden var sterk under pandemien

3. feb, 2022
Artikler,
Innoventus Sør

2021 var preget av høy aktivitet, endringsvilje og ikke minst sterk innovasjonsånd!

Året var preget av hjemmekontor, noe som i utgangspunktet byr på utfordringer for initiativrike gründere som trenger kontakt med sparringspartnere, forretningsutviklere, investorer og mange flere. Løsningen har vært digital. For selv om vi i stor grad har vært hjemme, er det riktigere å si at vi har vært på Teams, Zoom og Google Meet!

Pandemien har ikke bare endret arbeidsmønster, men også markeder, forretningsmodeller og time-to-market strategier. Det er imponerende hvordan gründerne har snudd seg rundt – ikke bare én gang, men flere ganger – og holdt et tempo som er beundringsverdig. Det har gitt resultater, både for bedriftene som er tilknyttet inkubatorprogrammet, og for de mange bedriftene som har fått utløst midler gjennom Forskningsmobilisering Agder, Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge.

At Innoventus Sør har et av landets ledende inkubasjonsprogrammer, er bra for regionen. For å styrke landsdelen ytterligere ble akseleratoren GrunderAcademy lansert i fjor. GrunderAcademy, som er i regi og sponset av SR-Bank, er etablert i samarbeid med andre innovasjonsselskap som Valide i Stavanger, VIS i Bergen og The Factory i Oslo. Innholdet i akseleratorprogrammet er satt sammen for å bistå oppstartsbedrifter som har fokus på vekst og som ønsker en form for kickstarter. Programmet omfatter faglige moduler, dedikerte mentorer, et bredt nettverk på tvers av regioner, og muligheten til å vinne stipender på 50.000 til 250.000 kroner. Opptaket av kull 3 er nå i gang! Regionale vinnere av de to første kullene var Uveil og Flexbl. Vi er veldig stolte av å være regional fasilitator av programmet, og samarbeidet som vi har med de andre aktørene for å styrke verdiskapingen og fremtidig eksport for Norge.

Finansering står alltid høyt på agendaen. I 2021 klarte flere bedrifter både å kapre offentlig finansering og å sikre privat kapital. Folkefinansiering – eller crowdfunding – ble en kilde for flere bedrifter, og noen klarte å finne tilstrekkelig finansiering gjennom denne plattformen. Gode eksempler er Agdir og Fiskher som hentet flere millioner kroner og fikk med seg en rekke investorer og ambassadører på laget. Folkefinansiering blir stadig mer populært, og alle med litt tilgjengelig kapital kan investere i en idé de har tro på.

På tampen av 2021 fikk vi et hyggelig besøk av vår nye næringsminister Jan Christian Vestre, som på sin Agder-turné la et morgenmøte til Innoventus Sør. Her fikk han høre om innovasjonsarbeidet og innovasjonstakten på Agder. Blant bedriftene som presenterte seg for ministeren var Bitmesh, Anzyz, SB Tools og Foamrox. Statsråden fulgte åpenbart godt med under presentasjonene, for på Teknas arbeidspolitiske konferanse en stund senere, refererte Vestre til Foamrox som et eksempel på ny grønn næring med eksport muligheter.

Hvordan blir 2022? Vi forventer utvikling av nye markedstrender i kryssingen mellom bærekraft og det digitale, og at bedriftene utnytter mulighetene som dette åpner. Vi tror «start-ups meet corporates»-trenden vil fortsette og gi helt nye synergier. I Innoventus Sør kommer vi til å jobbe enda mer dedikert mot bedrifter som er i vekstfasen eller skaleringsfasen. Vi ønsker også å støtte bedriftene ytterligere ved å knytte dem opp mot forskning, og her har vi flere verktøy i kassen.

Når et pandemi-år som 2021 kunne bli så hektisk og givende, tenk da hva et post-pandemi-år som 2022 kan bringe med seg. Vi gleder oss og vil fortsette å gjøre vårt ytterste for å bidra til økt verdiskaping, sysselsetting og fremtidig eksportmuligheter.

Kamilla Sharma
Administrerende direktør
Innoventus Sør