Skip to main content

Generasjon E(ntreprenør)

16. okt, 2015
Uncategorized

Har du en drøm om å starte din egen bedrift, der din idé kan brukes til noe spesielt og nyttig? Mange har gode ideer, kreative løsninger og stå på vilje til å få det til, men ikke alle vet hvordan de skal komme i gang og gjennomføre drømmene sine.

Vi har vært i kontakt med en gruppe elever på Tinntjønn skole som er på vei til å realisere drømmen sin. Ungt Entreprenørskap gjør dette mulig for elever allerede på ungdomskolen! I valgfaget Entreprenørskap setter de i gang elevbedrifter rundt om i hele Agderregionen.

Hva er en elevbedrift?

Elevbedriften handler om å gjøre noe med ideen man har. Elevene skal starte, drive og avvikle en liten bedrift over en periode. De får veiledning av læreren underveis, men bedriften styres først og fremst av elevenes pågangsmot, kreativitet og innsats.

– Kompetanser som kreativitet, innovasjon, kritisk tenkning og problemløsing defineres som kompetanser skolen bør bidra til å utvikle. Entreprenørskap som læringsstrategi og eksempelvis konseptet elevbedrift (EB) svarer svært godt på dette. Med Ungt Entreprenørskap som brobygger kobles utdanning mot offentlige instanser, lokalt arbeids- og næringsliv. Ønsket regional effekt på lengre sikt er økt etableringsrate gjennom innovativ produkt- og tjenesteutvikling, samt innovasjon og forretningsutvikling i etablert virksomhet sier Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder.

Amalie Tjomsland (Daglig leder), Pia Linette Marielle Krahl Johansen(ansatt), Andrine Hilde (Representant), og Malin Skarpeid (Økonomisjef) er godt i gang med å starte sin bedrift, Driitgodt. De går i 8. klasse på Tinntjønn og har valgfaget 3 timer annenhver uke.

De forteller at faget startet med en introduksjon av hva som skulle skje, samt leker som viste hvordan det fungerte i bedriften. Deretter begynte idémyldringen, som for jentene startet i en litt uventet retning.

– Vi skulle først selge rosa likkister til dyr. Neste gang vi møttes måtte noen si at det var en forferdelig idé. Vi var alle til slutt enige om det. Så kom vi frem til kakesalgideen.

Ideen kom frem etter flere søk på tumblr.com etter inspirasjon. Her kom de over cupcakes, og var snart frelst av ideen om å selge kaker som er sårt savnet i kantina.

– Det er ingen kaker i kantina, da den er veldig sunn etter ønske fra foreldre.

Ha det gøy, tjene penger og ikke bruke penger man ikke har

 

Til tross for at det er satt strenge krav til søtsaker på skolen, har elevene fått frie tøyler i bedriften. Av læreren har de fått beskjed om at det viktigste med å skape en elevbedrift, er å ha det gøy, tjene penger og ikke bruke penger de ikke har.

Sist onsdag var elevene hos banken, for å spørre om lån til ingredienser, bord, tavle og plakater. Banken var i utgangspunktet positive til ideen, men de får ikke nødvendigvis like mye penger som forventet da de allerede har samlet inn hele 34 andelsbrev. 1600 kr har de fått inn, noe banken så på som imponerende mye i så tidlig fase.

Nå er elevene ferdige med å planlegge bedriften, og klare for å tjene penger. De var alle enige om at de er den eneste gruppen på skolen som vil tjene penger på å ha det gøy! Jentene snakker om bedriften hele tiden, både i friminuttene og utenom, men de holder mye for seg selv. – Kanskje noen kopierer driitgodt med tre i’er, man vet jo aldri! sier de spøkfult.  Det var kun det økonomiske som gjensto når vi snakket med de sist uke, da de jobbet mye med å finne de billigste produktene. Jentene er klare på at det er viktig å tenke økonomisk for å tjene mest penger. De har også gjort flere tiltak til markedsføring av sitt konsept, bl.a. opprettet facebookside.

Elevene starter produksjonen allerede neste uke. Det vil i førsteomgang bli salg på skolen, der de først kjører en testrunde for å se hvor mye de må lage til neste gang. Videre tenker de også å selge sine produkter på møter hos bedrifter, på Startuphuset (etter stort ønske fra noen av oss), i bursdager og på travbanen. Om du ønsker at jentene skal komme på besøk hos deg eller din bedrift, er det lurt å være tidlig ute!

Elevene skal holde bedriften frem til mai, og om det går riktig vei kan de drive den hele ungdomskolen. At jentene er så positive til entreprenørskap og gleder seg til tiden fremover viser at Ungt Entreprenørskaps tilbud er en kjempegod læringsmetode som er både gøy og som fremmer entreprenørielle ferdigheter, kreativitet og nyskapning! Generasjon E er i utvikling på et tidlig stadie, og det er ingen tvil om at dette tiltaket vil bidra til å utvikle et viktig kompetanseområde for et samfunn i stadig raskere endring!

Vi ser virkelig frem til de kommer i gang og stikker innom Startuphuset. Hva gleder jentene seg mest til ved å starte bedriften? Jo, det er såklart å smake på kakene!