Skip to main content

Analyseverktøy med enorme muligheter

23. jun, 2016
Bli kjent med,
Startups

Mulighetene er enorme for de som satser på kunstig intelligens. Jeg tror det blir en milliardindustri i Norge veldig fort, sier Svein Olaf Olsen.

Han er daglig leder i Anzyz Technologies, som er et av selskapene som er i inkubatorprogrammet til Innoventus Sør. De er åtte ansatte som benytter seg av en algoritme som er basert på forskningsresultater av professor Ole-Christoffer Granmo ved Universitetet i Agder.

Algoritmen er selvlærende og kan forstå alle typer språk og alfabeter. Den forstår ikke kun enkeltord, men tolker også sammenhenger, synonymer, ironi, skrivefeil og dobbeltbetydning. For Telenor som er en av pilotkundene har dette stor verdi for å iverksette forbedringer fra tilbakemeldingene. – [av_dropcap2 color=»black» custom_bg=»#444444″]H[/av_dropcap2]elloMed flere hundre tusen tilbakemeldinger fra kunder hvert år, vil systemet i løpet av få minutter bl.a. finne ut hvor mange av tilbakemeldingene som tyder på at kunden vil bytte leverandør. Dermed kan leverandøren ta kontakt med kunden og være på forskudd, sier Svein Olaf.

Anzyz CCL som språkverktøyet heter, er resultatet av 10 års forskning basert på kunstig intelligens av professor Ole-Christoffer Granmo. Verktøyet forstår store datamengder, og har mange mulighetsområder for hvordan det kan benyttes kommersielt. I første omgang arbeider de med å se på bruksmulighetene til språkverktøyet innenfor tre hovedområder; kundebehandling i store bedrifter, innenfor helse og medisin, samt sikkerhet og overvåkning. En av testkundene til Anzyz er Sørlandet Sykehus, der verktøyet kan benyttes til å kartlegge relasjoner og sammenhenger, for eksempel finne sammenhenger mellom sykdom og symptom. Ole Christoffer Granmo har tro på at dette kan være nyttig til for eksempel å skaffe en rask oversikt over innholdet i tusenvis av medisinske fagartikler. Det kan ifølge ham også være nyttig om man eksempelvis leter etter sjeldne symptomer eller mulige komplikasjoner ved en bestemt behandling, eller det kan gi hjelp til å identifisere sykdommer ved å sammenholde symptomer som i utgangspunktet ikke ser innlysende ut.

Fakta om Anzyz
  • Utviklet ved Universitetet i Agder
  • I inkubatoren siden 2014
  • Basert på kunstig intelligens og analyse av store mengder data
  • Språkuavhengig. Kan lære nytt språk på et par dager
  • Kan utføre sentimentalanalyse av et stort tekstmateriale(påvise positiv/negativ omtale)
  • Utfører foreløpig ikke maskinoversettelser
  • Har mottatt Sparebanken Sørs og Digins Innovasjonspris for 2015
  • Har mottatt støtte fra Forskningsrådets program Forny2020

Anzyz har nå skrevet flere av sine første kommersielle kontrakter og omsetter allerede for millioner i år. – Neste år blir det enda bedre, konstaterer Svein Olaf med et smil.