Skip to main content

Vil ha kvinnelige investorer på banen

8. mar, 2019
Aktiviteter/Arrangementer,
Innoventus Sør

Kvinner er ofte flinkere til å hjelpe startups så de oppnår en bedre salgspris, viser studier. Men det er fortsatt få kvinnelige investorer her til lands.

– Det mangler ikke akkurat prosjekter, innovasjon, idéer, gründere og kreative forretningsmodeller sier Kamilla Sharma, administrerende direktør for Innoventus Sør. Nå etterlyser hun større initiativ fra investorer, og da særlig fra kvinner med investeringsvilje.

– Gransk gjerne bilder fra generalforsamlinger her til lands, her er kvinner i svært liten grad representert, sier hun. – Kvinner er bedre investorer enn menn. De har større forutsetninger for å lykkes, de er mindre risikovillige, plasserer pengene annerledes og tenker mer langsiktig, sa Sharma, med henvisning til en Harvard-studie.

Nettverkssamling

Dette temaet var bakteppet torsdag 7. mars, da et 40-talls påmeldte gründere var samlet til nok et vellykket nettverkstreff i Slottsquartalets toppetasje.

De inviterte bidragsyterne leverte da også fra øverste hylle, alle kvinnelige gründere med sterke historier om sin vei til flyt i egen bedrift.

– Vi er utrolig takknemlige for at KRS/BIZ og DNB bidrar inn i dette arrangementet og at de stiller som sterke støttespillere. Det betyr enormt mye, sier Sharma.

Hun påpekte at kun 20 prosents av landets selskaper startes av kvinner, og av disse er bare 1 prosent innen tech-bedrifter.

– Dette til tross for at det altså beviselig lønner seg å satse på kvinner, både på eiersiden og i ledelse. Harvard-studien viser blant annet at kvinner er flinkere til å skape verdier av startups når de skal selges, Sharma.

Nettverksmøtene i regi av Innoventus Sør bidrar til sosialisering og kommersialisering, og er en kjærkommen møteplass for alle som har startet sitt eget selskap.

– Det er fantastisk å høre disse kvinnene by på seg selv og fortelle om både blemmer og nederlag så vel som hvordan de har lykkes. Når man åpner seg i et slikt forum, skaper det trygghet og glede – og flere får lyst til å dele sine idéer, sier Sharma.

– Stol på deg selv
Silje Merethe Fossnes forlot en trygg jobb som kokk for å begi seg ut i forfatterskap og innovasjon, og fortalte levende om suksessen med kokeboken «Elsk mat, elsk mer», som nå kommer i 2. opplag.
– Nå er det bare åtte bøker igjen på lager, boken er oversatt til engelsk, og spørsmålene fra skeptikerne har stilnet, sier hun.

– Sørg for å gjøre gode avtaler med dem som heier på det du gjør. Stol på egne avgjørelser, sa hun.

Grunnlegger av Tails.no, Ane T. Fossnes, tok publikum med på en imponerende reise; hun var grafiker i byrå og la på svøm i ukjent farvann da hun startet som fulltids illustratør uten sikkerhetsnett. Det gikk bra og de er nå tre ansatte i Tails.no.

– Jeg er så heldig at jeg nå får jobbe med utrolig spennende kunder, jeg har blant annet jobbet med WWF og Stine Sofies stiftelse, sa Fossnes, som råder andre som vil starte for seg selv å ikke bare satse på én hest.

– Bygg så stabilt som mulig, ikke vær redd for å være kommersiell, og vær klar til å forandre tenkningen raskt. Trender i sosiale medier skifter stadig, og da gjelder det å være klar for å snu 180 grader på markedsstrategiene.

Morgenfugler i matfatet

De som fikk avslutte nettverkssamlingen denne gangen, var Trine Omholt, grunnlegger av Morgenfugl, og Sarita Sehjpal, restaurantgründer og forretningskvinne med solid erfaring fra matbransjen.

– Du er litt der jeg var for mange år siden, sier Sarita til Trine, når de to gründerne slår av en prat ved lunsjbordet etter møtet. – Du har evnet å holde fokus på det du driver med. Det er viktig.

Trine Omholt kastet seg ut i cateringbransjen i Aust-Agder og har lykkes med satsningen. Nå leverer Morgenfugl kortreist, helsebringende og velsmakende mat til små og store arrangementer.

– Jeg har bærekraft, høy kvalitet og et sunt alternativ som credo, og har lyst til å gi folk gode matopplevelser, sier hun.

Hun og mannen fikk idéen til Morgenfugl da de var på reise i New York, og ble inspirert av det store og varierte tilbudet av energirik og sunn mat på kaféer og restauranter.

– Jeg startet opp for ett år siden, etter å ha gått sykemeldt fra en jobb jeg ikke trivdes i. Jeg tenkte til slutt: Hvis jeg dør nå, har jeg kastet bort hele livet mitt. Så da startet jeg en matblogg, og ba mannen min om hjelp til navn. Den ble hetende Morgenfugl, for det er jo litt meg, mente han.

Ingen som vil starte noe for seg selv kan regne med en ni til fire-jobb.

 

– Det er nok mer 24/7 ganger to. Men det er vel slik vi er konstruert. Jeg er fortsatt på Mother India fem kvelder i uka, det er mitt liv, mitt hjerte, sier Sarita. Trine ler og kjenner seg igjen. I begynnelsen satt hun 14-timers dager foran skjermen for å lære seg bloggverktøy og filmteknikk.

– All innsatsen din er verdt det. Jeg startet fordi jeg hadde en drøm. Deretter ble drømmen min lidenskap. Det blir utrolig gøy å følge deg videre, sier Sarita.