Skip to main content

Måned: juni 2017

krav til dokumentasjon

TELARIS PCS – en startup som hanker inn de store kundene.

Aker Solutions, Bravida og Nymo er kun noen av de rundt 25 selskapene som står på kundelisten til Telaris PCS. De har tredoblet antall ansatte siden 2014, og har ingen ambisjoner om å stoppe der. For selv om de er en liten og nyetablert aktør, så har de klart det som mange startups ikke klarer – å få innpass i store internasjonale selskap. Her kan du lese mer om hvordan tidligere inkubatorbedrift Telaris PCS har lykkes.

Grimstad + Kristiansand

Telaris PCS ble etablert av Roy Jørgensen og Øyvind Selbek i 2013, og har hovedkontor I Kristiansand. Selskapet har hovedfokus på salg av programvare for prossess- og prosjektstyring, og ved hjelp av skybaserte moduler digitaliserer de arbeid- og dokumenteringsprossesser samt datafangst gjennom hele prosjektet live uavhengig av tid og sted. Det første prosjektet kom rett etter oppstart og gikk ut på å utvikle et databasesystem for OneCo Contracting med fokus på å kvalitetssikre dokumentasjon for ca. 3000 forskjellige arbeidspakker med underliggende dokumentasjon.

Parallelt med dette prosjektet blir selskapet Cogito AS opprettet i Grimstad av Steinar Nordskog. Selskapet hadde samme mål som Telaris. De ønsket å bygge en universell plattform for digitalisering av prosesser, men spesielt rettet mot bygg, anlegg og eiendom. Cogito søkte seg til Innoventus Sør sitt inkubatorprogram hvor rådgiverne Asle Pedersen og Petter Amundsen så synergier med Telaris PCS. Cogito var sterke på marked, og Telaris PCS hadde kommet langt i teknologiutviklingen. Etter en relativt kort prosess ble selskapene koblet sammen. Dette ble en «en pluss en er lik tre» for det nye selskapet, sier Steinar Nordskog.

Få kunder, lite inntekter.

Det tok godt over ett år før vi kunne begynne å ansette, sier Steinar Nordskog. Som et nyetablert selskap har man ingen eller få referanser, og man kommer som regel ikke langt med én kunde. For å utvide kundegrunnlaget ble det derfor viktig å posisjonere seg og bli kjent.

Med god hjelp og støtte fra Innoventus Sør og tilskudd fra Innovasjon Norge fikk Telaris endret seg hurtig nok til å komme videre. Hovedfokuset ble å satse videre på å utvikle et verktøy mot næringsvirksomhet som har et dokumenteringskrav. Da det stadig kommer nye forskrifter, standarder og lover som pålegger ulike typer industri å dokumentere sitt utstyr og arbeid, kunne vi gjøre denne prosesser enklere, mer nøyaktig og lettere tilgjengelig, sier Steinar Nordskog. Samtidig systematiserer vi også informasjonen, slik at den informasjonen som blir samlet inn blir mer verdifull internt i bedriften og får nye bruksområder. Telaris misjon ble å gjøre manuelle oppgaver og døde dokumenter om til levende prosesser, slik at kundene kunne få fullstendig kontroll og sanntidsoversikt over egne og andres gjøremål.

Kontrakt med Nymo åpner nye dører

Telaris hadde en god og jevn vekst, men det største vendepunktet ble kontrakt med Nymo AS i 2015. Nymo er selskapet som virkelig satset på Telaris, sier Steinar Nordskog. Oppdraget gikk ut på å utvikle og tilpasse et prosjektverktøy for det prestisjetunge prosjektet Johan Sverdrup, og Telaris fikk mulighet til å jobbe tett med Nymo over tid, og utvikle systemet sammen med dem. Prosjektet pågår fortsatt, og har åpnet mange dører for Telaris.

Har du flere kunder å vise til, letter det beslutningen for nye kunder. Etter kontrakt med Nymo gikk Telaris i dialog med Aker Solution. I løpet av denne prosessen skjedde det noe morsomt forteller Steinar Nordskog. En ansatt hos Aker Solutions kom inn i et møte under innsalgsfasen for å fortelle om «en annen leverandør». Han fortalte at han visste om en genial løsning brukt i sammenheng med Johan Sverdrup prosjektet, og at de med nye digitale løsninger blant annet hadde sluttet å bruke e-post. Da var det gøy å kunne fortelle om at det var vi som også leverte denne sier Steinar.

Aker Solution har i likhet med Nymo satset på Telaris, og er nå en viktig kunde. Gjennom Aker er det internasjonale muligheter, og planen videre for Telaris er gjennom Aker systemet, og også nå ut til kunder blant annet i Brasil og Malaysia.

«Ta valg eller så blir valgene tatt for deg»

Et sitat Steinar Nordskog bruker mye er «Ta valg, eller så blir valgene tatt for deg». Inkubatorleder Petter Amundsen sa dette til meg mens vi var i en tidlig fase, og dette er stadig aktuelt sier Steinar.  Hvis ikke du tar valg og er tydelig på hva du ønsker, vil andre faktorer eller tilfeldigheter avgjøre. Det handler om å være bevisst, velge og prioritere, men også velge bort.

Telaris har også andre tips til gründere:

  • Everybody has a plan till they get punched in the face (m.Tyson)
  • Vær ydmyk i forhold til din egen idé.
  • Tørr å spørre, ta i mot råd og hjelp, og bruk aktørene som er tilgjengelig. Vi har fått hjelp fra Innoventus Sør, Innovasjon Norge, Skattefunn og enkeltpersoner. Det er flere som er genuint interesserte i å bidra og hjelpe deg på veien, og som har mye erfaring med f.eks. søknader.
  • Ansett riktige folk, ellers kan det bli kostbart. Bruk gjerne noen fra nettverket ditt som du har gode erfaringer med.

 

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Les mer om Telaris på deres hjemmeside eller følg de på facebook.

Innoventus Sør

Bedrifter i inkubatorer har høyere verdiskaping

Bedrifter tilknyttet en inkubator eller næringshage har høyere verdiskaping enn andre bedrifter. Det viser en ny rapport.

– Vårt mål er at Sivas innovasjonsprogrammer skal være gode verktøy for utvikling av næringsmiljøer og gi økt verdiskaping i bedrifter som virker i distriktene. Vi er tilfredse med at evalueringen nå viser at programmene fungerer meget godt for bedriftene, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i Sivas pressemelding.

Midtveisevalueringen av Sivas næringshage- og inkubasjonsprogram viser at ordningene er viktig for næringslivet. Fire av fem bedrifter er fornøyd med tilbudet, og effekten for bedriftene i programmet er større enn for sammenliknbare bedrifter utenfor programmet. Konklusjonene stemmer godt med erfaringene og dataene fra Sørlandets inkubator, Innoventus Sør.

– Det er godt å få dokumentert det vi har sett over lengre tid: At Innoventus Sør og de øvrige inkubatorene bidrar til økt verdiskaping for bedriftene som er tilknyttet oss, sier administrerende direktør Kamilla Sharma i Innoventus Sør.

De siste årene har Innoventus Sør hatt stor pågang av idéhavere. Bare i 2016 fikk selskapet presentert 209 ideer, og 10 nye selskap ble tatt opp i inkubatoren, som ved forrige årsskifte talte 23 selskaper. Gjennom inkubatorprogrammet ble det i fjor utviklet 35 nye produkter og tjenester, samtidig som åtte selskaper ble etablert i markedet med suksess.

– I samarbeid med næringsklyngene, Universitetet i Agder og Teknova har Innoventus Sør bidratt til å utvikle ideer til kommersielle produkter og tjenester, noe som har skapt vekstbedrifter og arbeidsplasser på Sørlandet, sier Sharma.

Siva-rapporten forteller om omtrent samme utvikling i flere av landets inkubatorer. Hele programmet kan vise til sterk vekst og rekordresultater. Sharma trekker fram Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskommuner og Kristiansand kommune som viktige støttespillere for Innoventus Sør.

– Vi er veldig fornøyd med arbeidet som Innoventus Sør gjør og de resultat de oppnår. Når fylkeskommunene sammen bevilger 4, 5 millioner kroner til Innoventus Sør, er det nettopp fordi de bidrar til å skape et slagkraftig innovasjonsmiljø på Agder. Fylkeskommunens overordnede mål er å bidra til regional utvikling. For å få til det må vi samarbeide med dyktige miljø og ha gode samarbeidspartnere. Nå ser vi frem til å samarbeide videre med  Innoventus Sør, sier regionalutviklingssjefene i Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskommuner, Kirsten Borge og Kenneth Andresen»

– Vi har et godt samarbeid og sterk støtte fra det offentlige og virkemiddelapparatet på Sørlandet. Det opplever vi som en ytterligere forutsetning for å lykkes, avslutter Sharma.

 

FAKTA:

  • I 2017 er det 35 inkubatorer og 39 næringshager i Sivas inkubasjons- og næringshageprogram.
  • Disse har tilknyttet 3200 bedrifter, ganske jevnt fordelt på inkubatorer og næringshager.
  • Inkubasjonsprogrammet skal utvikle nytt næringsliv gjennom å kommersialisere nye ideer og skape nye bedrifter. Næringshageprogrammet har et særlig ansvar for distriktene og skal bidra til økt verdiskaping og vekst i næringslivet i hele landet.
  • Rapporten viser at bedrifter tilknyttet Sivas inkubatorer og næringshager har generert 37,3 milliarder i verdiskaping i perioden 2012-2015.
  • Midtveisevalueringen er gjennomført av Mohnsenteret for innovasjon og regional utvikling ved Høgskulen på Vestlandet.
Innflytting/opppussing

Vi har flyttet inn i nye lokaler

Innoventus Sør flyttet inn i nye lokaler i sentrum av Kristiansand i starten av juni (Tordenskjoldsgate 9, 5 egt). Her samlokaliseres innovasjonsselskapet med Olje og offshoreklyngen GCE NODE og forskningsinstituttet Teknova. Samtidig har Innoventus Sør fått nytt kontor på Campus Kristiansand (Kunnskapsparken, v/Agderforskning), i tillegg til hovedkontor på campus Grimstad og kontor i Arendal.

Til det beste for gründerne og regionsutviklingen

Å styrke økosystemet for innovasjon til det beste for gründerne og regionsutviklingen er et av Innoventus Sørs fokusområder. Selskapet arbeider aktivt med å forsterke samspillet mellom aktørene og skape riktige og nødvendige koblinger. DNB skrev nylig artikkelen «Innovasjon vokser ikke godt i siloer», der Allain Fassott bl.a. påpeker viktigheten av tilgang på riktige ressurser og kompetanse. «Hvis man spør en erfaren gründer hva han virkelig trengte første gang, så er svaret som regel tilgang på mentorer og industrieksperter som kan markedet og teknologien. Tilgang til markedet hvor de kan selge eller teste produktet sitt. Etablerte selskaper de kan samarbeide med. De søker investorer som vil bidra med både human- og risikokapital.». Innoventus Sør er opprettet for å tilføre akkurat dette for å skape morgendagens konkurransedyktige bedrifter. Ny lokasjon i Kristiansand vil kunne bidra til nærhet til flere av våre samarbeidspartnere, både innenfor industri, forskningsmiljø, risikokapital og øvrig virkemiddelapparat.

Tette koblinger til relevant næringsliv og aktuelle forsknings og utdanningsmiljøer kan være avgjørende for at de gode idéene blir til nye vekstbedrifter. Innoventus Sør ønsker å skape enda flere koplinger og flere muligheter for potensielle vekstselskaper i regionen, og ser mange synergier av å være tett på aktører i økosystemet for innovasjon på Agder.

Eksempler på gode koblinger mellom inkubatorbedrifter og etablerte virksomheter er bl.a.

Styreleder

Håverstad ny styreleder i Innoventus Sør

Thor Arne Håverstad, administrerende direktør i Teknova, er valgt som ny styreleder i Innoventus Sør.

Håverstad, som har forskningsbakgrunn fra Sintef og industribakgrunn fra en årrekke i Aker-systemet, blant annet i MHWirth, og som siden 1. mars har ledet forskningsinstituttet Teknova, tar nå over styrelederrollen i Innoventus Sør.

«Jeg ser fram til å bidra til at landsdelens gründere skaper nye forretninger. Innoventus Sør er et godt instrument for å hjelpe kreative mennesker til å omsette gode ideer til levedyktige virksomheter», sier Håverstad.

59-åringen startet yrkeskarrieren i Sintef, og har siden hatt en variert industriell karriere i Norwegian Rig Consultants, Maritime Tentech, Aker MH og Aker Solutions. Fra 2010 til 2013 var han administrerende direktør for det som i dag heter MHWirth, og siden arbeidet han for samme selskap i Houston.

I Aker-systemet jobbet jeg mye med teknologi, og vi lanserte regelmessig nye produkter og tjenester. Jeg vet at veien fra en god idé til en god forretning er lang, og at mange kreative mennesker ikke har alle de evnene som kreves for å lykkes med å skape en forretning. Risikoen er høy og de tradisjonelle investorer er ikke nødvendigvis interessert. Her kommer Innoventus Sør inn med erfaring, råd og mulighet for å bidra med kapital gjennom tidligfasekapitalselskapet Coventure, sier Håverstad.

Han ser Innoventus Sør er en viktig del av innovasjonssystemet på Sørlandet.

«Uten Innoventus Sør hadde vi sett ideer som aldri hadde utviklet seg til produkter, og tjenester som aldri hadde funnet det markedet de faktisk fortjener», sier Håverstad.

Han håper å bli en god sparringspartner for daglig leder Kamilla Sharma, som tilfeldigvis har kontor i samme etasje som Håverstad, etter at Innoventus Sør nylig flyttet fra Gimlemoen til Tordenskjoldsgate i Kristiansand.

«Det er ingen ulempe at Innoventus Sør og Teknova – og også GCE NODE – nå sitter i samme etasje i samme bygg. Det kan det komme gode ting ut av», sier Håverstad.

Dette er det nye styret i Innoventus Sør:

  • Thor Arne Håverstad, styreleder (adm. dir. i Teknova)
  • Anne Torunn Hvideberg (næringssjef i Tvedestrand kommune og tidligere leder for IT-klynga Digin)
  • Bjørn Tore Flåten (instituttleder ved Handelshøyskolen UiA og leder for UiA Nyskaping)
  • Carina Ugland (daglig leder i J.B. Ugland Fornybar Energi)
  • Anne-Grete Ellingsen (administrerende direktør i GCE NODE)
  • Hilde Tallaksen (rådgiver Lindesnesregionen Næringshage)
  • Ulf Hustad (rådgiver innovasjon i SIVA)