Skip to main content

Måned: juni 2016

Spesialtilbud fra GCE NODE til oppstartsbedrifter

Visste du at GCE NODE har et eget tilbud til oppstartsselskaper som vil delta i klyngen?

Årsmøtet i GCE NODE vedtok nylig at unge bedrifter kan bli assosierte deltakere i klyngen. Det innebærer at selskapene slipper å betale serviceavgiften på minimum 25 000 kroner, men i stedet forplikter seg til å bruke minimum 25 timer i året på å delta i ulike NODE-prosjekter og -aktiviteter.

Tilbudet gjelder alle selskaper som er yngre enn to år og har mindre enn fem ansatte.

– Vi ønsker å støtte opp under det gode entreprenørskapet i landsdelen. Vi ser at det etableres mange nye selskaper innen vår bransje. Dette er selskaper som vil ha nytte av å delta i en klynge bestående av den etablerte leverandørindustrien, på samme måte som klyngen vil ha nytte av å ha kontakt med de nye bedriftene, sier Anne-Grete Ellingsen, administrerende direktør i GCE NODE.

– Tiltaket fra GCE Node er fantastisk for inkludering og nettverksskaping. Vi vet det kan være en utfordring for flere Startups å få kontakt med etablert næringsliv. Dette tiltaket er med på å skape kontakter og skape muligheter på tvers. Samtidig ønsker jeg å rette en takk til GCE Node som igangsetter konkrete aktiviteter som er med på å løfte innovasjon og nyskaping i regionen, sier Kamilla Sharma, administrerende direktør i Innoventus Sør.

Bli deltaker i GCE NODE
Søknadsskjema assosierte deltakere

GCE NODE er en tverrfaglig næringsklynge for utvikling av kompetansebasert, sørlandsk olje, gass og fornybar sektor. Målet er å videreutvikle klyngens verdensledende posisjon, i tillegg til å ta ledende posisjoner i nye markeder. Dette gjøres ved å bygge kunnskap og kompetanse i verdensklasse, samt satse på forskning og innovasjon sammen med de beste internasjonale miljøer.

ulf utenfor startuphuset

SIVAfamilien på Sørlandet

[av_gallery ids=’1413,1414′ style=’big_thumb lightbox_gallery’ preview_size=’featured’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]

Siva er medeier i over hundre små og store innovasjonsselskap, såkalte Sivapartnere, over hele landet. Blant disse er inkubatorer og næringshager som er pådrivere for nyskaping og vekst i sine miljøer. På Sørlandet representerer inkubatoren Innoventus Sør Sivas satsing for utvikling av morgendagens konkurransedyktige bedrifter. Sammen med næringshagene Lindesnesregionens Næringshage, Lister Nyskaping og Sørlandsporten Næringshage arbeider vi for å fremme vekst, samarbeid og utvikling i regionen.

– Strukturen og samspillet mellom næringshagene og inkubatoren med tilhørende investeringsselskap Coventure har stor betydning for innovasjon i Agderfylkene, sier Ulf Hustad, regionalt ansvarlig i Siva.

Sterke koblinger mellom gründere, kunnskapsmiljø og privat næringsliv har vist seg effektivt for å utvikle nytt og eksisterende næringsliv. Tilgang på mentorer, kompetanse, impulser og nettverk utenfor egen bedrift gjør det enklere å lykkes og bidrar til økt innovasjonskraft. En viktig oppgave for innovasjonsselskapene, der Siva er deleier og yter inkubasjonstilskudd, er å identifisere og utvikle nye ideer til vekstbedrifter med internasjonalt potensial.

– Innovasjonsselskapene spiller en viktig rolle for utvikling i regionen, da de er med på å styrke samspillet mellom privat og offentlig sektor. For gründere kan det være avgjørende å ha aktører som har lang erfaring og kunnskap om å starte egen virksomhet i ryggen. I den omstillingssituasjonen som særlig preger Sørlandet har næringslivet og innovasjonsselskapene en viktig jobb å gjøre for å bidra til vekst i nyetablerte bedrifter og omstilling av eksisterende næringsliv, legger han til.

Agders tre næringshager og Innoventus Sør jobber sammen mot å styrke koblingene mellom privat og offentlig næringsliv. Dette for å tilrettelegge riktig kompetanse, kapital og nettverk for å beholde og styrke konkurranseevnen til nye og eksisterende vikrsomheter i regionen.

– I Lister Nyskaping jobber vi mot gründere og etablert næringsliv i Lister regionen som ønsker å styrke sin konkurranseevne og som har gjennomføringsevne til å oppnå vekst og utvikling innenfor sine virksomheter. I dag jobber vi med 11 bedrifter i regionen som har alt fra 2 til 70 ansatte, der vi bistår kompetanse til konkrete endringer i organisasjonen, utvikling i prosjekter eller prosesser rundt produktutvikling. De bedriften vi jobber med ønsker å ta tak i utfordringer og muligheter som de ser for å beholde og styrke konkurranseevnen, sier Christiane Skage, daglig leder i Lister Nyskaping.

– I Sørlandsporten Næringshage, øst i Agder, utvikles gründermiljø i samlokalisering med andre virksomheter for å utvikle nye bedrifter. Vi driver også næringsklyngen Sørlandsporten Teknologinettverk som består av 21 bedrifter vi bistår næringsutvikling i samspill med andre innovasjonsaktører, forskningsinstitutter og Universitetet i Agder. Det er avgjørende at koblingene er tilstede for å bistå bedriftene som ønsker å utvikle seg selv eller noe nytt. SIVA-partnernes rolle, som en tilrettelegger for dette er derfor viktig for utvikling og nyskaping i regionen, sier Michel Esnault, daglig leder i Sørlandsporten Næringshage.

-Lindesnesregionen Næringshage gir næring til vekst til bedriftene i Lindesnesregionen. Dette gjør vi gjennom å tilføre både nye og eksisterende bedrifter kompetanse, kapital og nettverk. Noe av det viktigste vi gjør er å aktivt koble bedrifter opp mot virkemiddelapparatet. Det finnes enormt mye kapital og kompetanse tilgjengelig for bedriftene, men kunnskapen om disse mulighetene er små, og mange bedrifter går derfor glipp av både betydelig økonomisk støtte og mye spisskompetanse. Vi er også i ferd med å danne en folkehøyskole og et kompetansesenter innen kreativitet, i nært samarbeid med næringslivet. Videre samarbeider vi nært med industriklyngen SINPRO, sier Are Østmo, daglig leder i Lindesnesregionen Næringshage.

[av_gallery ids=’1409,1410′ style=’big_thumb lightbox_gallery’ preview_size=’no scaling’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]

Forskningsrådet lyser ut 900 millioner til innovasjon i næringslivet

[av_image src=’http://142034-www.web.tornado-node.net/wp-content/uploads/2016/08/Satellite.gif’ attachment=’1231′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=» hover=» link=’manually,http://www.forskningsradet.no/no/Nyheter/Forskningsradet_lyser_ut_900_millioner_til_innovasjon_i_neringslivet/1254019305749/p1174467583739′ target=’_blank’ caption=» font_size=» appearance=» overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’][/av_image]

Bedrifter med gode ideer kan nå søke om støtte fra en pott på 900 millioner kroner. Søknadsfristen er 12. oktober.

– Norge er i omstilling. Heldigvis er bedriftene flinke til å tenke nytt. Nå lyser Forskningsrådet ut penger til innovasjonsprosjekter. Jeg vil oppfordre alle bedrifter med gode ideer til å søke, sier næringsminister Monica Mæland.

Forskningsrådet lyser ut penger gjennom åtte innovasjonsprogrammer. Totalt vil det være 900 millioner kroner i potten.

svein olav

Analyseverktøy med enorme muligheter

Mulighetene er enorme for de som satser på kunstig intelligens. Jeg tror det blir en milliardindustri i Norge veldig fort, sier Svein Olaf Olsen.

Han er daglig leder i Anzyz Technologies, som er et av selskapene som er i inkubatorprogrammet til Innoventus Sør. De er åtte ansatte som benytter seg av en algoritme som er basert på forskningsresultater av professor Ole-Christoffer Granmo ved Universitetet i Agder.

Algoritmen er selvlærende og kan forstå alle typer språk og alfabeter. Den forstår ikke kun enkeltord, men tolker også sammenhenger, synonymer, ironi, skrivefeil og dobbeltbetydning. For Telenor som er en av pilotkundene har dette stor verdi for å iverksette forbedringer fra tilbakemeldingene. – [av_dropcap2 color=»black» custom_bg=»#444444″]H[/av_dropcap2]elloMed flere hundre tusen tilbakemeldinger fra kunder hvert år, vil systemet i løpet av få minutter bl.a. finne ut hvor mange av tilbakemeldingene som tyder på at kunden vil bytte leverandør. Dermed kan leverandøren ta kontakt med kunden og være på forskudd, sier Svein Olaf.

Anzyz CCL som språkverktøyet heter, er resultatet av 10 års forskning basert på kunstig intelligens av professor Ole-Christoffer Granmo. Verktøyet forstår store datamengder, og har mange mulighetsområder for hvordan det kan benyttes kommersielt. I første omgang arbeider de med å se på bruksmulighetene til språkverktøyet innenfor tre hovedområder; kundebehandling i store bedrifter, innenfor helse og medisin, samt sikkerhet og overvåkning. En av testkundene til Anzyz er Sørlandet Sykehus, der verktøyet kan benyttes til å kartlegge relasjoner og sammenhenger, for eksempel finne sammenhenger mellom sykdom og symptom. Ole Christoffer Granmo har tro på at dette kan være nyttig til for eksempel å skaffe en rask oversikt over innholdet i tusenvis av medisinske fagartikler. Det kan ifølge ham også være nyttig om man eksempelvis leter etter sjeldne symptomer eller mulige komplikasjoner ved en bestemt behandling, eller det kan gi hjelp til å identifisere sykdommer ved å sammenholde symptomer som i utgangspunktet ikke ser innlysende ut.

Fakta om Anzyz
  • Utviklet ved Universitetet i Agder
  • I inkubatoren siden 2014
  • Basert på kunstig intelligens og analyse av store mengder data
  • Språkuavhengig. Kan lære nytt språk på et par dager
  • Kan utføre sentimentalanalyse av et stort tekstmateriale(påvise positiv/negativ omtale)
  • Utfører foreløpig ikke maskinoversettelser
  • Har mottatt Sparebanken Sørs og Digins Innovasjonspris for 2015
  • Har mottatt støtte fra Forskningsrådets program Forny2020

Anzyz har nå skrevet flere av sine første kommersielle kontrakter og omsetter allerede for millioner i år. – Neste år blir det enda bedre, konstaterer Svein Olaf med et smil.

Bli kjent med vår nye koordinator på Veksthuset, Lene

Lene er vår nye koordinator på Prosjekt Omstilling Agder, Veksthuset. Med seg har hun en veldig variert og bred arbeidserfaring fra tidligere, samt er hun utdannet sykepleier og tatt flere administrative- og økonomiske fag. Hun skal holde orden på huset fremover, og vi gleder oss til videre samarbeid med henne.

Hva motiverer deg som person?

– Jeg motiveres av å lære og utvikle meg selv. Jeg har et bredt interessefelt og kjeder meg aldri. Jeg motiveres også av å gi og sette mitt preg på det jeg gjør.

Hva er mest gøy med å jobbe på Veksthuset?

– Det gøyeste er å snakke med gründerne og høre om ideene deres og prosessen de er i. Det er spennende å ta del i veien deres mot å realisere drømmene deres. Det er en fremtidsrettet og unik stemning her som jeg trives veldig godt i. Jeg liker også arbeidsoppgavene- de er av variert art og ingen dag er helt lik.

Hva er dine tanker om fremtiden?

– Jeg trives godt med den type jobb jeg driver med nå og har ambisjoner om å lære og utvikle meg videre innenfor samme felt. Jeg er positiv til fremtiden både på egne vegne og for samfunnet generelt i denne tiden vi lever i med nyskapning og teknologiutvikling som viktige drivere.

Hva trives du mest med å gjøre på fritiden?

– På fritiden liker jeg å lese, både skjønnlitteratur og ikke minst faglitteratur- helst om vitenskapelige temaer. Jeg er også glad i dans og musikk. Jeg har tidligere drevet med dans og har spilt piano i flere år. Jeg har også ambisjoner om å lære å spille fiolin selv om jeg har hørt at det ikke er så lett i voksen alder.