Skip to main content

Måned: november 2015

ANZYZ TECHNOLOGIES har fått millioner til kommersialisering av forskningsrådet

Forskningsrådet tildeler nær fire millioner kroner til kommersialisering av analyseverktøy, utviklet ved Universitetet i Agder. Det er Anzyz Technologies AS med base i Grimstad og Kristiansand som får tildelingen fra Forskningsrådets FORNY2020-program på kr. 3 845 000,-. Selskapet drives av UiA-professor Ole-Christoffer Granmo og seriegründer Svein Olaf Olsen.

I dag var det markering på Universitetet i Agder, Grimstad for å feire midlene som før første gang tildeles forskningsresultater på UiA, og som svært få får. FORNY2020 bevilger midler til forskningsbasert nyskaping, og har som mål å bringe resultater fra forskningsinstitusjoner frem til markedet.

– Det er ekstra gledelig at Anzyz Technologies har fått midler fra FORNY2020-programmet. Som kommersialiseringsaktør for UiA, har vi jobbet tett med Anzyz for å kommersialisere forskningsresultatene til professor Ole-Christoffer Granmo. Midlene bekrefter at prioriteringene har vært viktig, sier Kamilla Sharma, Administrerende Direktør Innoventus Sør.

Verktøy som lærer seg selv nye språk

– Enkelt forklart gjør verktøyet det mulig for forretningsdrivende å få bedre markedsinnsikt, både når det gjelder potensielle kunder og konkurrenter, gjennom å samle inn, strukturere og presentere essensen av store mengder data fra for eksempel sosiale medier, sier professor Ole-Christoffer Granmo.

Det finnes flere aktører innenfor analyse av innhold tilgjengelig, men Anzyz Technologies fortrinn er at verktøyet har evnen til å forstå naturlig språk. Granmos verktøy lærer seg setninger, fraser og ord gjennom en mekanisme basert på korpuslingvistikk.

– Dermed fanges språket dynamisk, slik det er i bruk, og ikke basert på forhåndsdefinerte nøkkelordlister eller språkmodeller som blir statiske, unøyaktige, skjøre og tungrodde i møte med virkeligheten.

Les portrett av Ole-Christoffer Granmo her.

Veien videre

Tidligere har de fått etablererstøtte fase 1 og 2 fra Innovasjon Norge, samt vant de Digin og Sparebanken Sør sin Innovasjonspris i år. Dette har bidratt til å utvikle verktøyet, samt har Innoventus Sør som kommersialiseringsaktør bidratt med markedsavklaring.

-Det å komme inn i Innoventus Sør har gitt helt nye perspektiver og kunnskap. For oss har bl.a. Tormod Næss (innleid konsulent i Innoventus Sør) vært en uvurderlig betydning for selskapets vekst sier Svein Olaf Olsen, som trodde han kunne det meste etter lang erfaring med grunderbedrifter.

Midlene Anzyz mottar skal brukes til å verifisere at verktøyet de har utviklet, Anzyz Corpus Cube Linguistics, kan anvendes i kommersiell sammenheng. Så langt har de kontrakt med Telenor og Norgesenergi som også har bidratt til utviklingen av verktøyet. De vil også bidra til å verifisere markedet nasjonalt og internasjonalt, samt ferdigstille konseptet til markedsintroduksjon.

Deler av artikkelen er hentet fra UiA.no

Ny milepæl nådd hos Minos!

Minos har jobbet knallhardt over lengre tid, med flere oppturer de siste månedene! Forrige uke ble en stor milepæl nådd, da de fikk støtte fra Offentlig Forskning og Utviklingsmidler. «Nå vil kundene få akkurat det de vil ha», forteller overlykkelige Mona Krahl Johansen, daglig leder av Minos.

Knowit hjelper Minos med systemutviklingen. Fra venstre ser du Narve Sætre, Mona K. Johansen, Erik Mong, Elin Anita Verdal Madsen og Walter Dahl.

Mange nye muligheter i systemet

Minos har hele tiden tenkt MVP (minimum viable product), og nå er det endelig mulig å gjøre systemet skalerbart! Tidligere har det vært tilgjengelig for Langenes skole, og det vil nå på sikt tilbys alle landets skoler.

Mobbemodulen har vært ferdig en stund og testet i flere runder. Midlene har gjort det mulig å utvikle Okei-systemet videre, der det er omsorgssvikt som nå jobbes opp. De har også gjort det mulig å få inn Pål Sirris, som jobber med omsorgssvikt og psykisk helse modulen. Mona Harbak ble ansatt tidligere i november, så de er nå et team på fire som gjør det lettere å delegere arbeid og forvalte oppgavene i Minos.

Midlene gjør det også mulig å utvide systemet slike at de kan hente ut mye mer informasjon i forhold til brukeradferd, teste flere sett med spørsmål for å se hva som fungerer best, føre statistikk på hva som gjør at noen går fra bekymring til å utføre handling med mer. Det mangler fortsatt noe midler til fullstendig løsning, men de vil nå få en mer fleksibel og funksjonell løsning som er mer i henhold til opprinnelig idé.

Tidligere denne uken ble ny layout på hjemmesiden lagt ut, samt er ny logo er på plass. Sjekk ut deres nye side her. Vi er veldig glade på Minos’ vegne og gleder oss til å se den videre utviklingen!

Innovasjonscafé og Modent Entreprenørskap i Grunderuka Agder

Gründeruka Agder byr på mange spennende arrangementer denne uken, og i går var vi bl.a. med på Modent Entreprenørskap og Innovasjonscafé.

Lars Ueland Kobro innledet dagen med fokus på et samfunn i endring der «det handler om kunnskap som forstår mening mer enn mengde». Han la bla la vekt på å fremme det lekne i oss, og legge til side «gravalvoret» for å få frem nye ideer.

Vanligvis får yngre grundere eldre, kunnskapsrike og erfarene rådgivere, men i dag ble det hele snudd på hodet. 3 modne entreprenører fikk testet ideene for 3 grundere/studenter med et helt annet perspektiv og grunnlag.

Knut Henriksen som har lang erfaring som gründer og er en del av inkubatorprogrammet med Scanwatt, hadde klar tale i sitt foredrag, «gå veien som går i en sving og se hva som er bak svingen». Han jobber med en ny løsning for å håndtere farlig avfall, les mer her.

«Vi heier på de som våger å hoppe og de som «tryner», det er de som får verden til å gå fremover». Her ser du Vemund ruud teste publikum med workshop.

Innovasjonscafeen hadde tema Future funding, der inspirerende foredrag, pitcher og pengespill var på agendaen.

RETHINK PITCHER PÅ GRÜNDERKVELDEN!

19. november arrangeres Gründerkveld, en møteplass for gründere og investorer. Rethink Reality er i preinkubasjon hos Innoventus Sør, og er blant deltagerne som er med i pitchekonkurransen. Vinneren får 50.000 i etableringstilskudd av Innovasjon Norge.

Ideen bak «RETHINK Reality» er å utvikle en banebrytende og helt ny visualiseringsmetode for bygningsbransjen.

– Vi vil bruke «Utvidet virkelighet» (Augmented Reality), i kombinasjon med fotorealistisk 3D, for å gi en fremstilling av planlagte bygg, sier Arne Mikalsen som er CEO i RETHINK Learning Technologies.

– Arne Mikalsen får kun 3 minutter på seg til å overbevise dommerpanelet på Gründerkvelden den 19 November, sier Runar Brøvig i Næringsforeningen.
Denne pitchen avgjør om RETHINK Learning Technologies vinner 50.000kr, eller om det er en av de andre 4 kandidatene som stikker av med seieren.

I første fase vil RETHINK Learning Technologies utvikle teknologien tilpasset et nettbrett der en vil se hvordan boligen konkret «vokser ut av» skjermflaten.

Det blir også lagt på funksjonalitet slik at en kan gå inn og se hvordan det ser ut inne i boligen, eller sette opp ferdigdefinerte visninger via såkalte «Information points». Ved å klikke på dette punktet i visningen, dukker det opp en videovisning av det aktuelle området.

– I neste fase utvider vi dette med detaljerte kartreferanser. Vi vil da kunne visualisere boligprosjektene i terrenget der de skal bygges. En kan da ta med seg nettbrettet ut på tomta og se detaljert hvordan boligene faktisk fremstår i terrenget – nesten som et vindu inn i fremtidens boligfelt.

Artikkelen er hentet fra Næringsforeningen Kristiansandregionen.

Lærerik kveld på Idécafé

I dag arrangerte Start UiA Idécafé på Startuphuset.

En kveld for at de som sitter på en forretningsidé, kan snakke om ideen og få tilbakemelding av andre studenter og erfarne rådgivere. Inspirasjon, motivasjon, relasjonsbygging og kreativitet er alle gode beskrivelser av dette arrangementet. Ved å samle erfarne gründere og rådgivere fra bl.a. Innovasjon Norge, Regnskaps Companiet, Senter for Entreprenørskap (UiA), Offshore Crew, Ripple Aerospace og Innoventus Sør, fikk gründerspirene gode tilbakemeldinger på sine ideer.

Sørlandsk veksthus etablert!

10.november ble Veksthuset Lumber lansert.
– Dette blir et hus for omstilling og nyskaping! En del av de som flytter inn her har kanskje nettopp mistet jobben i oljesektoren, men dette skal være et hus for alle som har en god idé, sier Kamilla Sharma (Adm.dir. Innoventus Sør).
Samarbeidet vil være på tvers av innovasjonssystemet, og det tvil være en tett dialog med blant annet Innovasjon Norge, NAV, E.V.A og Etablerersenteret.

Tiltaket er et kraftfullt spleiselag mellom offentlig og privat sektor for å skape nye arbeidsplasser og økt gründervirksomhet. Veksthuset vil legge til rette for at noen av de som har mistet jobben kan starte nye gründervirksomheter basert på «slumrende ideer». Dvs. ideer som i en travel produksjons- og leveranseperiode ikke har blitt utforsket.

Initiativet til veksthuset kommer fra oljegründer Bjarne Skeie og teknologiklynga GCE NODE, og er støttet av de største industribedriftene og bankene på Sørlandet, i tillegg til Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune.
– Et skikkelig spleiselag for å hjelpe fram ideer som kan skape nye arbeidsplasser i vår landsdel, sier Bjarne Skeie, seriegründeren som har vært sentral i flere av de store, sørlandske leverandørbedriftene i olje- og gassindustrien.

2014 var et år med svært høy aktivitet og industrien hadde en «all time high» situasjon. Industrien omstilles nå til et lavere ordrenivå med full fokus på teknologiutvikling for å utvikle mer kostnadseffektive løsninger for å sikre nasjonal og global konkurransekraft. I 2015 har mange dyktige mennesker blitt overtallige grunnet tilpasning til ny markedssituasjon. For å sikre at flest mulig av de fristilte, som ønsker å prøve ut ideer og konsepter med sikte på nyskaping og nye bedrifter, har det blitt etablert et tilbud som kan imøtekomme behovet for en arbeidsplass og et miljø for nyskaping og innovasjon.

Kristen Strat (forretningsutvikler Innoventus Sør) synes prosjektet er veldig positivt for å bevare og videreutvikle regional kompetanse, både for olje og gass sektoren –og øvrig industri. Arbeidsledige som sitter med mye verdifull kompetanse tilbys gratis plass i preinkubatoren, og her kan de utvikle og markedsavklare sine ideer. Vår rolle som prosjektleder vil være å bidra med innholdet i preinkubasjonsfasen.

Lokalene legges til rette i Lumberveien 47/49, som har en kapasitet på ca 100 personer og sentral beliggenhet i en høykompetent industriklynge på Lumber, Kristiansand.

Etter perioden i preinkubatoren (ca. 3 mnd) vil konsept og idé testes mot et panel som består av fagpersoner fra GCE NODE, rådgivere i Innoventus Sør og andre relevante fagpersoner. Dersom det får en vurdering som er positiv, overtar Innoventus Sør den videre oppfølgingen i inkubatoren.

DISSE STØTTER VEKSTHUSET:
• Vest-Agder fylkeskommune
• Kristiansand kommune
• National Oilwell Varco
• Skeie Technology
• MHWirth
• Cameron
• DNB
• Nordea
• Sparebanken Sør
• GCE NODE
• Innoventus Sør

Se NRK’s nyhetssending her:

Ny forretningsutvikler: Bli kjent med Hege!

Hege Zahl begynner å jobbe hos oss som forretningsutvikler 1. desember, og vi ser veldig frem til å få Hege med på laget! I dag var hun innom på startuphuset, og vi fikk muligheten til å bli bedre kjent med henne.

Hege har en bakgrunn som kjemiingeniør, med master i Medicinal chemistry and pharmacology fra England. Etter studiene startet hun sin karriere internasjonalt og jobbet bl.a. med kvalitetskontroll av pulveret som er aktiv ingrediens i HIV –og AIDS-medisiner. Etter fem år i England flyttet hun tilbake til Norge, der hun jobbet i GE Healthcare innen analytisk kjemi. I 2008 startet hun i Elkem for å utvikle analysemetoder for svært mange ulike metaller, og fortsatte videre i 3B- the fibreglass company, der hun har jobbet det siste året.

Hva gleder du deg mest til ved å jobbe i Innoventus Sør?

Jeg ser virkelig frem til å bli en del av et utrolig kunnskapsrikt, tverrfaglig og nyskapende miljø. Det blir også spennende å bygge videre på mine eksisterende nettverk, og jeg syns det er et privilegium å få være med og bidra til at Innoventus Sør blir enda mer synlig i regionen – og etter hvert også nasjonalt. Og jeg gleder meg veldig til å være en pådriver og støttespiller for flotte gründere som tør å satse på sine ideer.

Hva motiverer deg?

Jeg motiveres helt klart av entreprenørskap, forskning og ny kunnskap! Jeg motiveres også av å få være med og skape noe nytt i samarbeid med andre. Mennesker motiverer meg alltid, og jeg setter stor pris på å lære av andre. I tillegg syns jeg det er fantastisk givende å tilegne meg ny fagkunnskap og utnytte denne på beste mulige måte.

Hva trives du mest med å gjøre på fritiden?

Jeg er veldig glad i natur og friluftsliv, og bruker mye tid på hesteryggen. Er også fast deltaker i terrengkarusellen og trener for tiden parkour sammen med sønnen min. Ellers setter jeg stor pris på kvalitetstid sammen med familie og venner.

Hege har mye kompetanse våre innovasjonsprosjekter vil dra nytte av, og vi gleder oss til hun begynner å jobbe med oss!