Skip to main content

EU-Kommisjonen har trukket inn ANZYZ i sine rådgivningsutvalg

Det norske AI-selskapet ANZYZ TECHNOLOGIES møtte EU-Kommissær Andrus Ansip i Brussel 06. november.

I bildet fra venstre: Jean-Charles de Cordes (Head of Brussels Office Anzyz), Professor Ole-Christoffer Granmo (CTO), Per Morten Hoff (Chairman of Anzyz Board), Andrus Ansip (Commission Vice-President for the Digital Single Market), Svein Olaf Olsen (CEO), Torbjørn Frøysnes (Special Adviser).

Brussel, 06. november 2018

Det norske teknologiselskapet ANZYZ TECHNOLOGIES hadde tirsdag denne uken foretrede i Brussel for EU-Kommissær Andrus Ansip, som har ansvaret for EUs Digitale Strategi. Kontakten mellom ANZYZ og EU-Kommisjonen har pågått siden april 2018, da EUKommisjonen fremla EUs Digitale Strategidokument. Et sentralt punkt i strategien er fremme av kunstig intelligens (AI), som sees som særlig viktig for å styrke Europas konkurransekraft i forhold til utfordringene fra USA og Kina. ANZYZ har utviklet en selvlærende AI-teknologi som kan få anvendelse på sentrale områder av EU-strategien.

EU-Kommisjonen har trukket inn ANZYZ i sine rådgivningsutvalg og som deltaker i sin møtevirksomhet. Etter invitasjon fra EU-Kommissæren ble det på møtet i dag gitt orienteringer om anvendelsen av ANZYZ’ teknologi innenfor virksomhetsområder som helse, sikkerhet og på justisområdet.

Fra ANZYZ’ side deltok Styreformann Per Morten Hoff, Adm Dir Svein Olaf Olsen og Professor Ole Christoffer Granmo, som er CTO og ansvarlig for utviklingen av den selvlærende algoritmen.

– Det er meget gledelig at et norsk teknologiselskap trekkes inn i en sentral samarbeidsprosess med EU-Kommisjonen når det gjelder utvikling av kunstig intelligens, uttaler Styreformann Per Morten Hoff etter møtet med EUkommissæren.

– Norge har som foreløpig det eneste ikke EU-land inngått en avtale med EU om samarbeid om utvikling av kunstig intelligens. Vi håper at norske myndigheter vil følge opp dette, og sikre at selvlærende kunstig intelligens kan benyttes i konkrete arbeidsoppgaver og oppdrag, slik at Norge kan dra praktisk nytte av disse konkurransefortrinn i utviklingen av nye digitale løsninger. Dette vil være både av stor samfunnsnytte og stor betydning for vår økonomi, sier Hoff.

Ytterligere informasjon:

Communication Artificial Intelligence for Europe

Cooperation Agreement

Anzyz Technologies

 

Tilhengeren som laster og losser seg selv

Fra venstre: Erik Gran Kvaase, Geir Gran og Kjetil Johannessen presenterer en verdensnyhet: Tilhengeren som laster og losser seg selv.

Tre sørlendinger står bak en tilhenger som ikke bare frakter, men som også laster og losser.

Vi har skapt en kombinasjon av tilhenger og gaffeltruck. Med Multiloader trenger du ikke gaffeltruck på laste- og lossestedet, du har gaffeltrucken med deg, som en integrert del av tilhengeren, forklarer Erik Gran Kvaase.

48-åringen har sammen med broren Geir Gran og kompisen Kjetil Johannessen, utviklet en helt ny tilhenger for proffmarkedet.

– Med Multiloader trenger du færre personer og mindre utstyr til ulike fraktoppdrag. Vi har allerede sett eksempler på at frakt som tidligere krevde to personer i fire timer, nå kan gjøres av én person på én time. Verdien ligger i at håndverkere kan spare tid og også helse, ved at det blir færre manuelle løft, sier Kvaase.

Multiloader er utstyrt med en hydraulisk gaffel, og har en ramme som lar seg åpne bak, slik at gaffelen kan rygges inn under lasten. Gaffelen løfter last opp til 1850 kilo. Lasten sikres mekanisk foran og bak mens den kjøres fra A til B.

 

STØRSTE NYHET PÅ 50 ÅR

– Dette er det største som har skjedd i tilhengerbransjen på 50 år, sier Sverre Langseth, daglig leder i Tredal, Norges eldste tilhengerprodusent, som allerede har sikret seg avtale om å produsere og selge Multiloader.

 Jeg har alltid en sunn skepsis til nye ideer, men her ble jeg fort overbevist. Dette er et produkt jeg har stor tro på, sier Tredal.

Multiloader presenteres som en verdensnyhet denne måneden. Patentstyret har ikke funnet tilsvarende produkter noen andre steder.

– Vi starter i hjemmemarkedet og tar det derfra. Om den norske håndverkeren har bruk for Multiloader, så har alle håndverkere i Europa bruk for Multiloader. Da kan det bli moro, sier Kvaase.

 

HVORDAN GJØRE TING ENKLERE?

Med sin mekaniske yrkesbakgrunn og tendens til å lete etter enklere måter å gjøre ting på, har Kvaase søkt og funnet løsninger på en rekke tekniske utfordringer i utviklingen av Multiloader. Underveis har han fått god hjelp av medgründere og medspillere, blant annet ved å gi fra seg noen eierandeler i selskapet. En investor har bidratt med nødvendig kapital, og Tredal får fronte produktet som ett av sine.

– Jeg har vært gründer før, og erfart at det ikke nytter å tviholde på en baby som du ikke klarer å mate. Denne gangen var jeg veldig forberedt på å gi bort og dele. Det har vi kommet styrket ut av, sier Kvaase.

Bare to år etter at han lanserte tilhengerideen for Innoventus Sør, er han altså klar for lansering. Kvaase har flere å takke for god hjelp.

– Som gründer er det mange feller du kan gå i, men Innoventus Sør har loset oss trygt forbi. De er proffe og vet hva gründere trenger av kompetanse og støtte. Innovasjon Norge har også spilt en vesentlig rolle i avgjørende faser. Og så har kontakten med Tredal vært helt nødvendig for å komme raskt ut i markedet. Uten disse tre samarbeidspartnerne hadde vi aldri fått dette til, sier Kvaase.

 

Kamilla Sharma, administrerende direktør i Innoventus Sør gratulerer med lanseringen.

Det har vært en stor glede å følge dette prosjektet og jobbe med så dyktige gründere. Hele teamet har vist et sterkt engasjement som har gitt resultater. Vi ser frem til fortsettelsen, sier Sharma.

 

 

Anzyz går ut av inkubatoren – Innoventus Sør har gjort oss bedre

Administrerende direktør Svein Olaf Olsen i Anzyz Technologies og administrerende direktør Kamilla Sharma i Innoventus Sør har hatt tett kontakt siden Anzyz ble tatt opp i inkubatoren.

 

Anzyz hadde aldri vært hva Anzyz er i dag, uten Innoventus Sør. De har gjort oss bedre, sier Svein Olaf Olsen, daglig leder i Anzyz Technologies.

Snart fire år etter at selskapet ble tatt opp i inkubatorprogrammet til Innoventus Sør, er tiden inne for å stå på egne bein. Anzyz var nylig blant selskapene som ble feiret på vei ut av inkubatoren.

«Vi er stolt over gjengen i Anzyz. De har vært gjennom et langt og godt løp hos oss. I løpet av inkubatorprogrammet har de utviklet en idé til et solid selskap med en sterk posisjon», sier Kamilla Sharma, administrerende direktør i Innoventus Sør.

 

KUNSTIG INTELLIGENS

Ideen til Anzyz er basert på anvendt forskning utført av – i hovedsak – professor Ole-Christoffer Granmo ved Universitetet i Agder.

«Anzyz-teknologien er selvlærende, behersker alle språk og er i stand til å systematisere enorme mengder fritekst på sekunder, for deretter å servere brukeren det vedkommende er på jakt etter. Grunnlaget ligger i den matematiske algoritmen, som er basert på en helt ny innfallsvinkel i forhold til konkurrenter», forklarer Granmo.

Foreløpige satsingsområder er innen kundebehandling, juss, sikkerhet og helse.

Anzyz teller nå 12 ansatte. De fleste arbeider ved hovedkontoret i Grimstad, men selskapet har også lokaler i Oslo, Stockholm og Brüssel. Det er mer enn man hadde trodd da kontakten mellom Anzyz og Innoventus Sør ble etablert.

 

RÅDGIVNING OG FINANSIERING

«Samarbeidet med Innoventus Sør har gått langs to spor: Rådgivning og finansiering. Det hele startet i 2014 med at vi fikk gratis rådgivningstjenester, og kom inn som et pre-start-up-selskap i et gründermiljø på Gimlemoen. Deretter fikk vi hjelp til å skrive en søknad om VRI-midler, som resulterte i 200 000 kroner til å utvikle et dashboard. Siden har utviklingen gått i trappetrinn, med små og store trinn, både med og uten Innoventus Sør», sier Olsen.

Han innrømmer at det underveis har vært perioder som har stilt samarbeidet på en prøve.

Jeg er en fyr som ikke skygger unna en frisk diskusjon, for å si det sånn, så det har vært noen tøffe tak når vi er blitt utfordret av Kamilla Sharma og Petter Amundsen. Men det har vært helt nødvendig. De har påpekt ting som måtte på plass for at vi kunne ta neste steg. Og nettopp her ligger jo mye av verdien til Innoventus Sør. Vi er gründere for første gang, og alt er nytt. Innoventus Sør har erfarne konsulenter som har vært med på mange titalls gründerreiser», sier Olsen.

 

ET GODT EKSEMPEL

For Innoventus Sør er Anzyz et godt eksempel på hvordan inkubatoren kan bistå gründerbedrifter gjennom de første, og virkelig vanskelige, fasene.

«Historien om Anzyz er helt i henhold til mandatet vårt. Vi skal bidra med nettverk, kompetanse og kapital, og bidra til å gjøre en idé om til en suksessbedrift. Vi har gitt råd, vist veien gjennom virkemiddelapparatet og introdusert investormiljøer, slik at selskapet er blitt tilført nødvendig finansiering. Det som startet som en idé i 2014, er nå et selskap med lokale arbeidsplasser og internasjonale etableringer og ambisjoner», sier Sharma.

Hun har selv hatt en prosjektlederrolle for gründerteamet i Anzyz.

«Det har, som alltid, vært mange oppturer og nedturer. Slik er gründerlivet. Men vi har alltid vært der, som Anzyz sin største fanklubb. Det vil vi fortsatt være, selv om selskapet går ut av inkubatorprogrammet vårt», sier Sharma.

Grisevitser til frokost og aftenbønn til kvelds

Silje Merethe Fossnes bestemte seg allerede som 5-åring at hun skulle bli kokk. I dag er hun både gründer og kokkemester, og ingrediensene hun fikk servert under oppveksten var preget av nysgjerrig utfoldelse innenfor mulighetsrommet. Med nordnorske gener på farssiden, krydret med sørlandsk refleksjon fra morssiden, har Silje Merethe markert seg som en foroverlent og løsningsorientert gründer. Det har tydeligvis gitt gode resultater. Allerede til høsten lanserer den aktive gründeren nye og revolusjonerende produkter i samarbeid med store, anerkjente aktører.

Silje Merethe Fossnes Gründer og kokkemester. Foto: Vestgaarden

«Jeg elsker at noen sier at det ikke kommer til å fungere. Da får jeg enda mer energi til å sette idéene mine ut i livet». Silje Merethe er både energisk og engasjert når hun snakker. I tillegg til å være gründer og kokkemester har hun gitt ut en kokebok, gjennom sitt eget forlag. Merk deg navnet; Bon Vivant. Oversatt fra fransk betyr det «livsnyter», og Silje Merethe mener at livet er for kort til å ikke satse på det man virkelig tror på. Selskapet går nå internasjonalt og utvider produktporteføljen betydelig. Forlagsvirksomheten var bare første skritt på veien, ifølge den effektive gründeren. «Hvis man skal få ting gjort på en effektiv måte er det best å gjøre det selv» forteller hun videre, og har for lengst bevist at hun mener alvor. Hun har aldri vært redd for å ta sjanser eller å skille seg ut. Motivasjonen hennes har alltid vært å bane vei for det hun ønsker å gjennomføre, uansett hvilke hindringer som måtte oppstå på veien fram til endelig resultat. Elsk mat, elsk mer er den ambisiøse tittelen på koke- og nytelsesboken. Forlagets omtale lyder forøvrig: …Hvordan du gjennom mat kan lære deg kunsten å forføre.. Og det er nettopp det som er drivkraften til Silje Merethe; å la seg forføre, av både mat og gode idéer. Hun er opptatt av magefølelsen, og ikke minst å ha evnen til å stole på den – uten å tenke for mye.

Ny kolleksjon til det profesjonelle kjøkkenet

Hun har en god magefølelse for produktkolleksjonen hun har utviklet og som snart skal produseres. Tilbakemeldingene fra både investorer og næringslivsaktører underbygger den gode følelsen, og hun gleder seg til lanseringen i månedsskiftet september – oktober. Hun har alltid tenkt stort og ønsker sjansene hun får hjertelig velkommen, med åpne armer. Når hun i tillegg fikk muligheten til å lansere kolleksjonen i utlandet, i samarbeid med internasjonale aktører, svarte hun selvfølgelig ja med én gang. Silje Merethe har utviklet en kolleksjon som vil bidra til et estetisk løft, økt effektivitet og forbedret renhold. Noe mer enn det kan hun ikke si om produktkolleksjonen i dag. Det gjenstår et par avtaler før produktene er klar for presentasjon og internasjonal lansering. Samtidig ønsker hun å bevare momentum, for å opprettholde den positive driven i teamet, fram til lanseringsdato. Vi andre må derfor vente i spenning på resultatet av hva den uredde gründeren har jobbet med de siste årene.

Profesjonell sparringpartner og tilrettelegger er avgjørende ingredienser for en gründer

Silje Merethe er sin egen største kritiker, og hun jobber derfor hele tiden med å realitetsorientere seg når hun utvikler nye idéer. Samarbeidet med Innoventus Sør er basert på nettopp det; å stille kritiske spørsmål og samtidig bidra til en effektiv utviklingsprosess. Det var forøvrig EVA-senteret som opprettet kontakten med Rannveig Tobiassen i Innoventus Sør. Allerede da hadde Silje Merethe jobbet over lengre tid med idéene, men farten økte betydelig da Sørlandets innovasjonsselskap kom på banen. Faglig forankrede tilbakemeldinger, struktur og et bredt nettverk har ført til en sunn framdrift og oppnådde målsetninger. Gründeren er svært takknemlig for samarbeidet, og kan ikke få fullrost verdien av å ha et profesjonelt innovasjonsselskap i ryggen. Støtten hun har fått fra Innovasjon Norge har også vært helt avgjørende under oppstartsfasen og frem til i dag. Det har gitt både økonomisk trygghet og en bekreftelse på at produktkolleksjonen blant annet tilfredsstiller kravene til et betydelig vekstpotensial. Nå gjenstår den siste etappen før endelig lansering, og gründeren er full av pågangsmot. Fordelene hennes, etter mange år som kjøkkensjef, er at hun er vant til uforutsigbarhet og stadige omstillinger samt evnen til å takle plutselige endringer. Hun har også vært opptatt av å sette sammen et kompetent styre. Styret i Bon Vivant AS består av ressurspersoner med ulik erfaring og yrkesbakgrunn, og de innehar den nødvendige kompetansen som skal til for å bidra til videre vekst og utvikling.

Nordnorske røtter i full blomstring på Sørlandet

Silje Merethe er opptatt av kvalitet og miljøbevissthet. Veien videre er allerede staket ut og hun har store ambisjoner på vegne av Bon Vivant. «Om fem år har jeg etablert et eget utviklingslaboratorium, oppdaget nye markeder, utvidet kolleksjonen og ansatt dedikerte medarbeidere i sentrale stillinger». Man kan jo spørre seg hvor den utypiske sørlendingen henter påfyll og inspirasjon. Hun mener selv at hun er litt annerledes enn folk flest. Hun er ikke redd for å prøve nye ting og hun klarer ikke å slutte med å leke. «Man må sørge for eget påfyll og dyrke den indre motivasjonen», svarer hun på spørsmål om hvordan hun hele tiden makter å være så aktiv og produktiv. Det kan også være at kombinasjonen halvt nordlending og halvt sørlending har ført til at den livsglade gründeren har en utrettelig motivasjon og fryktløshet i alt hun foretar seg. En sørlandsk fremtreden, ispedd et nordlandsk tankesett, synes uansett å være en god oppskrift for å lykkes som både gründer og livsnyter.

resultater

GODE RESULTATER GIR POSITIVE RINGVIRKNINGER – FOR HELE REGIONEN

Innoventus Sør opplevde stor pågang fra idéhavere i fjor, og kvitterte med resultater som forteller om en lys fremtid for Sørlandets innovasjonsselskap.

«Innoventus Sør har gjennom den seneste utviklingen generelt og spesielt det siste året skapt solide resultater. Det er spesielt viktig at selskapet har klart å etablere seg som en sentral innovasjonsaktør basert på et nært samarbeid med bl.a. klyngene, UiA og Teknova til det beste for en videre utvikling av regionen.» sier styreleder Svenn Roar Larsen

Nyskapingen og forretningsutviklingen på Sørlandet har nådd nye høyder. Som en sentral regions-utvikler fremstår Innoventus Sør som godt posisjonert både ift kapasitet og kompetanse. Vi har vist at vi evner å ta det regionale ansvaret for spennende og verdiskapende innovasjoner med meget gode resultater. Et solid nettverk og profesjonell inkubatorledelse, i kombinasjon med en regional forankring og solid støtte og oppfølging fra offentlige tilskuddsytere og private investorer har vært helt avgjørende for suksessen til de involverte gründerne.

«Innoventus Sør er en viktig partner i Økosystemet for nyskaping og omstilling på Sørlandet. Det at vi har fått samlet kreftene i en inkubator for landsdelen gir styrke og bidrar til økt tyngde og samspill med de andre aktøren i økosystemet; universitetet på Agder, Teknova, klyngene, Mechatronics Innovation lab (MIL) og det nyetablerte såkornfondet SkagerakMaturo. Vi ser allerede at dette begynner å gi gode resultater og økt synlighet for landsdelen» legger Anne-Grete Ellingsen til, Adm. Dir GCE Node og styremedlem i Innoventus Sør.

Høy aktivitet og positive tall

Hele 209 idéhenvendelser endte med at 10 idéhavere ble tatt opp i inkubator og den strategiske utviklingen i 2016. Ved utgangen av fjoråret var intet mindre enn 23 selskaper med i inkubatorprogrammet. Med 35 nyutviklede produkter og tjenester i løpet av året ble samtidig 8 selskap etablert i markedet, med påfølgende suksess.

Siden oppstart for snart 20 år siden har porteføljeselskapene hatt en samlet verdiskapning på NOK 825 mill og en akkumulert samlet omsetning på NOK 3,5 mrd. Innoventus Sør innfrir dermed forventningene om å være en betydelig regional aktør innen nyskaping.

Mulighetsorientering gir resultater

Ambisjonene for inneværende år er fortsatt vekstbasert. Dette i forhold til nærhet til idehavere og grunderes situasjon og behov, et høyt aktivitetsnivå, fokus på deling av kunnskap, utvidelse av eksisterende nettverk, sterkt fokus på forskning og økt tilgang på ressurser. Kommersialisering av prosjekter er Innoventus Sør sin kjernekompetanse. Det betyr at vårt hovedfokus er og vil være å bringe ideer og prosjekter til realisering og økt verdiskapning til det beste for en videre utvikling av vår region.

«Grundere og etablerere som  utvikler sin ide og sin bedrift i samspill med Innoventus Sør blir tilført kompetanse, fart og retning som er viktig for å lykkes. Innoventus Sør har en god historie og mange vellykkede prosjekter bak seg», sier Direktør for Innovasjon Norge i Agder, Sveinung Hovstad.

kvinnelige grundere

Lys fremtid for kvinnelige entreprenører

Samling av kvinnelige gründere resulterte i Stortingsbesøk, tilbud om gratis nettbutikk og koblinger mellom ungdomsbedrifter og etablerte gründere.

Dagen før kvinnedagen samlet kvinnelige gründere og ungdomsbedrifter seg for å skape flere muligheter for fremtidens gründere.

«En fantastisk dag med oppstart, synliggjøring og fokusering på kompetanse, kreativitet og entreprenørskap. Viktig at stortingsrepresentant Ingunn Foss i næringskomiteen deltok på hele møtet og kom med viktig innspill, kommenterer Wenche Wehus, gründer av The Wave.

Samlingen resulterte i flere koblinger og stor verdi for alle parter. Målet med samlingen var å legge til rette en arena der vi fikk ut konkrete forslag som kan benyttes som verktøy i videre arbeid. Forskning viser at Norge har en av verdens laveste kvinneandeler blant nye entreprenører, kun en av fire er kvinner (Frisch Centre).

«Vi ønsker at fremtidens gründerkultur består av en høyere andel kvinner. Samlingen kartla mange av behovene og perspektivene kvinnelige gründere har, som gir oss stor verdi til videre arbeid», sier Kamilla Sharma, Adm. Dir Innoventus Sør.

Dagen som hovedsakelig besto av en idékafé der aktuelle temaer ble diskutert i grupper, åpnet også opp for nye muligheter for flere av bedriftene. Ungdomsbedrift Ecosound og gründer Wenche Wehus ble invitert til Stortinget av Ingunn Foss for videre samtale om innovasjon og virkemidler.

«Det var interessant å høre hvordan unge og mer etablerte gründere opplever reisen fra ide til produkt», sier Stortingsrepresentant Ingunn Foss, som var tilstede under hele samlingen. «Viktig for meg å få innblikk i og tilbakemelding på hvordan rammebetingelser og virkemidler virker», legger hun til.

Ungdomsbedriften Ecosound fikk tilbud av Monica Hattrem-Berge fra Butikkpikene.no om gratis nettbutikk i ett år, hvis de startet AS. I tillegg ble det skapt koblinger mellom flere av bedriftene, blant annet Ungdomsbedriften Brettspill Sør og Marianne Trollsås Fenger(Leanovasjon).

Les mer om samlingen her.

Hør Aleksander Lien(Ungt Entreprenørskap) og Kamilla Sharma (Innoventus Sør) på radio her.Stortingsrepresentant Ingunn Foss innlegg samling kvinnelige gründere
DSC_1340

DSC_1353

DSC_1351

DSC_1363

 

Månedens suksesshistorie: EasyTrans

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=dxU0oW7QOX4′ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]

Easytrans er tidligere inkubatobedrift som utvikler sikringssystemer innen pasient-transport. Les mer om hvordan de effektiviserer et system som ikke var godt nok i helse -og omsorgsbransjen.

Sikringssystemer innen pasienttransport

Som ambulansearbeider og sykepleier var Frode Haukeland med i et prosjekt for å bedre kvalitet og system for intensivtransport på Sørlandet Sykehus. «Utstyret vi behøvde var ikke på markedet. Og da var veien kort til å lage det. Dagens modeller springer ut i fra dette, selv om det er gjort relativt store forandringer etter hvert», forteller Frode. De utvikler sikringssystemer innen pasient-transport.  Nærmere forklart, utstyr for å sikre medisinsk utstyr som brukes under pasienttransport med ambulanse. Utstyret brukes også under annen pasienttransport for eksempel inne på sykehus. Produktene gjør at pasienttransport kan gjøres på en mer effektiv og sikrere måte. «Effektiviteten fører til tidsbesparelse og mindre kostnader, i tillegg er det sikrere. Da må det bli vinn-vinn», konstaterer Frode.

Patent utelukker konkurrenter

Easytrans’s systemer benyttes i alle former for sykehus, legevakt -og ambulansetjenester. «Vår intensivplattform er patentert, det betyr også at det ikke var noen egentlige konkurrenter.  Noen andre transportløsninger finnes, men baserer seg på en annen tenkemåte, så vi er fortsatt ganske alene på markedet», forteller Frode.

Fokus på nye produkter og nye markeder

Videre ønsker de å beholde så stor markedsandel som mulig. Lønnsomheten til bedriften har vært bedre enn nå, grunnet produktenes holdbarhet. Kunden bytter ikke produktene med det første, og de har solgt plattformene til nesten alle sykehus i Norge, samt de fleste i Sverige og mange i Danmark. I tillegg fokuserer de på nye produkter og nye markeder i andre land. Nylig har de også levert flere plattformer til forsvaret, men generelt er de i en fase der de bruker ressurser på nye modeller slik at kundene kan oppgradere eller bytte eksisterende løsning.

Ikke gi deg

Frodes tips til andre er tydelig, «ikke gi deg». Han drives av ønske om å forbedre et system som ikke er godt nok. I inkubatoren var det god hjelp i flere år, spesielt med det administrative og «sparring». Han forteller også at «stå på» vilje og godt humør er avgjørende underveis, samt at man brenner for sin idé. «Tror du virkelig på at du har et produkt som andre har bruk for, kan det også selges».

 

Månedens suksesshistorie: Dukan

DuKan er tidligere inkubatorbedrift hos Innoventus Sør, som ble ferdig med prosessen ved årsskifte. Selv har gründer Alf S. Aanonsen benyttet seg av inkubatoren tre ganger i ulike prosjekter. Les mer om DuKan og hvorfor Alf anser det som avgjørende å ha en erfaren medspiller som Innoventus Sør i ryggen.

Lykkelige nettbrukere

DuKan er «IT-avdelingen» for alle seniorer og andre som trenger hjelp for å være lykkelige nett-brukere ved å levere gode PC og nettbrett over hele landet. De holder kunders datamaskiner oppdatert til enhver tid, og sørger for trygg og enkel nettbruk, enten kundene er 35 eller 100 år.

«Neste alle kjenner enten et familiemedlem, eller venner og naboer, som enten ikke er på nett, eller som strever med å få det til. Så der er et tydelig og stort behov i markedet. I dag er der også et stort myndighetsfokus på å få hele befolkningen «på nett». Og gitt det faktum at menneskers de kognitive evner ofte blir svekket med alderen, samtidig som utviklingen går fremover med stormskritt, så vil det i overskuelig fremtid være behov for brukerstøtte til en stor del av befolkningen. Over halvparten av våre kunder er tidligere PC-brukere, men som pensjonister synes det er godt å ha noen som kan hjelpe med alt det tekniske. Nettopp som å ha en «teknisk avdeling» i ryggen, slik mange har vært vant til fra sitt yrkesliv», forteller Alf S. Aanonsen, Daglig leder i DuKan.

Skiller seg ut i markedet

Over 10 % av Norges befolkning strever med å mestre nettbrett, PC og internett. Samtidig er det en rivende utvikling innen e-helse og velferdsteknologi som ytterligere er med på å forsterke behovet for å kunne mestre denne teknologien også som godt voksen. «Vi er faktisk den eneste aktøren som arbeider med å levere denne type tjenester mot seniormarkedet. Hele IT-industrien er (over-)fokusert på å dekke behovene til ungdoms-segmentet, og svært få aktører har seniorer som målgruppe», legger Alf til. DuKan har som mål å være den aktøren som leverer brukerstøtte og løsninger til alle som ikke mestrer nettbrett og PC’er alene. Og dit er de allerede på god vei.

Verdi for kunden

Kundene til DuKan er alle som trenger hjelp for å mestre internett. «Den viktigste verdien er mestringsgleden som mange opplever. I tillegg er glede, nytte, inkludering og trygghet verdier som vi arbeider for å skape hos vår brukere.  Alt som de fleste digitale borgere ellers tar for gitt» forteller Alf.

Betryggende å ha en tilrettelegger som Innoventus Sør med på reisen

Alf har hatt flere prosjekter gjennom årene, og dette er tredje gangen han har benyttet seg av inkubatoren. «Jeg anser det som avgjørende å ha en erfaren medspiller av denne typen i ryggen. Ser at mange ofte brenner seg ut på å prøve å gjøre alt selv, eller kommer uheldig ut på avgjørende avtaler (f.eks. i kapitalmarkedet, mot leverandører og distributører, og mot virkemiddelapparatet). Det er da man virkelig ser verdien av å dele, for der igjennom kunne skape noe større og bedre», forteller Alf.

Han påpeker videre at inkubatorprogrammet gir tilgang til både kompetanse og kapasitet/ressurser som man ofte har behov for i en oppstart, for selv å kunne fokusere på marked, produkt og forretningsutvikling. «Det er viktig å fokusere tiden sin på det man kan best, og innhente hjelp til alt det andre som også må gjøres for å få opp en fungerende virksomhet. Man vil underveis vanligvis få et stort behov for sparringspartnere og allierte. Og mange vil oppleve at det er mer kapitalkrevende å komme seg gjennom de første årene enn det man selv har til rådighet. Da er det betryggende å ha en tilrettelegger, slik som Innoventus Sør, med på reisen».

Hva skal til for å lykkes?

Alle oppstarts-bedrifter har sine utfordringer, som må mestres for å komme videre. Alf forteller at de har hatt sin andel av slike utfordringer, men at det er viktig å behandle alle kontakter og premiss-leverandører med respekt og profesjonalitet underveis. Også i de tilfeller man ikke vinner frem med egne preferanser. «Den aller største årsaken til at vi har kommet så langt som vi har, er min «med-entreprenør» fra start, nestleder Heidi Haugebo. Samt våre fantastiske medarbeidere som deler samme lidenskap med å jobbe med å skape sin egen arbeidsplass».

For Alf er selve entreprenørskapet, det å lykkes i å gjøre en idé til virkelighet, det som er den største driveren. Utvikling og virkeliggjøring av hele verdikjeden; både produkter, forretningsmodell og markedstilnærming er noe han trives meget godt med. Alf får ofte både blomster og andre hyggelige hilsener fra kundene sine, og synes det er fantastisk moro og motiverende å få slike tilbakemeldinger. «Samtidig må kan det ikke stikkes under en stol at det å starte nye selskaper også krever knallhardt arbeid og en stor porsjon tålmodighet. Man må i perioder tåle både «blod, svette og tårer», uten å gi opp. Det er viktig å knytte til seg gode og robuste kolleger, som deler samme interesse for utfordringer, og som tåler både opp og nedturer. For nedturene kommer også, på vei mot målet. Når man da endelig vinner frem, gir det en desto større boost for alle involverte», påpeker Alf.

Alf’s tips for å lykkes som gründer
  • Utholdenhet, og gode samarbeidsevner er nødvendig.
  • Godt krydret med en passe dose stahet, og lidenskap for den saken man arbeider med.
  • Også bør man selvfølgelig være litt «selger» for at det skal bli butikk ut av det hele.

Les andre suksesshistorier:

Månedens suksesshistorie: Offshore Crew

Månedens suksesshistorie: Safe Tag

Månedens suksesshistorie: Morild